Агрономія

Урожайність кукурудзи під контролем

Урожайність кукурудзи під контролем

За допомогою сучасних інструментів агроном може обмежувати вплив погодних ризиків на виробництво кукурудзи.

Кукурудза нині в Україні є однією з найбільш економічно вигідних культур, частка експорту якої та площі посіву зростають із року в рік. Вітчизняні аграрії навчилися отримувати добрі врожаї цієї культури, щоправда, з року в рік доводиться докладати все більших зусиль і майстерності, щоб вони були на високому рівні. Адже все частіше боротися доводиться не лише зі шкідниками чи бур’янами — проти них в арсеналі фермерів є потужні засоби, а з посухою та спекою, вплинути на які людина не може. Щоб протистояти цим стихіям, учені-аграрії постійно продукують нові методи, пропонують інноваційні технології, IТ-рішення. Про деякі з них ішлося й на конференції «Ефективне землеробство», що відбулася нещодавно в Києві. 

Вирахувати гібрид кукурудзи 

Нині, обираючи гібрид кукурудзи для вирощування в товарному посіві, фермери все частіше звертають увагу не лише на його групу стиглості чи тип зерна, а й на посухостійкість. З огляду на кліматичні зміни, ця характеристика з кожним роком стає все важливішою. На підтвердження її значення можна навести дані досліджень американських учених, які, проаналізувавши врожайність кукурудзи за 40 років та її залежність від кліматичних умов, дійшли висновку, що посуха здатна зменшити валовий збір зерна кукурудзи на дві третини. 

Утім, посухостійкість гібрида — це тільки один чинник, що допомагає дещо зменшити втрати врожайності за несприятливих умов. Натомість існує чимало інших інструментів, методів, за допомогою яких агроном може певною мірою нівелювати погодні ризики, обмежуючи їх вплив на виробництво. Так, учені компанії «Лімагрейн» багато років тому почали вивчати, якими засобами можна це зробити, провівши в західній Європі на 120 локаціях низку досліджень гібридів кукурудзи в посушливих умовах. Щорічно вони тестували понад тисячу гібридів, застосовуючи польові сенсори для моніторингу опадів, вологості ґрунту, температури повітря, дефіциту та випаровування вологи тощо. 

Програма HYDRANEO® враховує, який гібрид використовується, його період цвітіння та дозрівання, щоб можна було прорахувати температурні ризики під час вегетації з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов 
Володимир Кузьмич, менеджер із розвитку портфоліо кукурудзи ТОВ «Лімагрейн Україна»

Систематизувавши результати досліджень, створили програму HYDRANEO® Tool, за допомогою якої можна обирати гібриди селекції «Лімагрейн» для вирощування на конкретному полі. До того ж програма враховує погодно-кліматичні умови за останні 10–25 років, застосовану сівозміну, тип і спосіб обробітку ґрунту, добрива, які вносили, і навіть дату сівби та надає рекомендації щодо вирощування обраного гібрида в умовах конкретного поля. 

— Відомо, що критичним, стресовим періодом у розвитку кукурудзи є фаза цвітіння й наливу зерна. Якщо в ці періоди умови будуть несприятливими, а такі останнім часом випадають фактично щороку, це негативно вплине на майбутній урожай. Програма HYDRANEO® Tool допомагає уникнути таких ситуацій, порекомендувавши такий строк сівби, щоб критичні для врожаю фази не потрапили під несприятливі погодні умови, — розповідає менеджер із розвитку портфоліо кукурудзи ТОВ «Лімагрейн Україна» Володимир Кузьмич. — Тобто програма HYDRANEO® враховує, який гібрид використовується, його період цвітіння та дозрівання, щоб можна було прорахувати температурні ризики під час вегетації з урахуванням ґрунтово-кліматичних умов. Для цього потрібно тільки ввести в програму GPS-координатами, поля і вона видасть рекомендації. Таким чином, виробник уже заздалегідь знає, чого можна чекати від цього гібрида в конкретних умовах і як нівелювати погодні ризики. 

Володимир Кузьмич

Алгоритм роботи з програмою HYDRANEO ® Tool простий: після того як у господарстві ухвалять рішення скористатися програмою, до нього вирушать фахівці «Лімагрейн Україна» зі своїм програмним забезпеченням. За допомогою GPS-координат і бази даних «Лімагрейн» програма визначить погодні умови, температурний режим, кількість опадів на конкретному полі за останні 10–25 років, тип і стан ґрунту. Далі в програму фахівці додадуть інформацію про те, які гібриди тут вирощують, у якій сівозміні, за якого способу обробітку ґрунту, яких строків сівби дотримуються в господарстві. На основі цих даних система обчислить потрібний рівень посухостійкості культури на полі й порекомендує оптимальну лінійку гібридів кукурудзи «Лімагрейн», найкраще придатних до вирощування саме на цьому полі та з найвищим потенціалом урожайності на випадок посухи. 

Вибір генотипу гібриду кукурудзи 

Тестуючи тисячі гібридів кукурудзи щодо їх реакції на посуху на дослідних ділянках Європи, і, до речі, в Україні, компанія «Лімагрейн» розробила методику, що дає змогу виявити генотипи, здатні продукувати максимально високу врожайність за нормального вологозабезпечення та мінімально її знижувати в умовах посухи. Надалі такі гібриди отримали позначку HYDRANEO®, що свідчить про їхню високу адаптивну здатність до несприятливих умов. 

Гібрид ЛГ 30315 бренду HYDRANEO® показав добрі результати в посушливих умовах

Першим гібридом, створеним у рамках програми HYDRANEO ®, був Адевей (ФАО 290). Характерними особливостями цього гібрида є високий потенціал урожайності (до 15 т/га), добра толерантність до високих/низьких температур і посухи. Цього року чимало господарств переконалися в його здатності показувати високий результат у посушливих умовах. Нині в портфоліо компанії «Лімагрейн» уже є дев’ять гібридів кукурудзи бренду HYDRANEO®. 

— Нинішні кліматичні реалії вносять зміни в підходи до виробництва. У будь-якому разі аграрії змушені будуть змінювати технології та підбір гібридів. Опитування фермерів показують, що основна мета — отримати максимальний урожай. Але все-таки потрібно знайти оптимальну середину між максимальною врожайністю й мінімізацією втрат на виробництво. Тому підбір продукту, підбір технології й адаптованість продуктів до конкретного поля є важливими та взаємопов’язаними, — наголосив Володимир Кузьмич. — Адже один гібрид може по-різному поводитися в різних умовах. Тому для нас випробування в різних ґрунтово-кліматичних зонах наших гібридів, а таких тестових локацій на території України ми маємо 17, для нас є надійним методом, що дає змогу виводити на ринок продукти, що найкраще відповідають тим чи іншим ґрунтово-кліматичним умовам. 

HYDRANEO® — це справді принципово новий підхід до керування ризиками посухи. В його рамках завдяки спеціальним пристроям відбувається моніторинг стресів, спричинених посухою, залучена спеціальна запатентована технологія з визначення індексу посухостійкості, тобто реакції рослини на стрес у найчутливіші фази розвитку — цвітіння та наливання зерна. 

Окрім посухи, великі ризики для виробництва має зміна температурного режиму. Так, уже звичними для нас стали високі денні та понижені нічні температури, навіть улітку. Дуже ймовірно, що такі температурні зміни принесуть зміни і в популяції шкідників і спричинять розвиток нових хвороб. Тому нині увага до кожної дрібниці на полі може стати орієнтиром, що виведе на правильний шлях протистояння з такими ризиками. 

Людмила Степанчук   

Стаття під назвою “Урожайність під контролем” була опублікована у журналі The Ukrainian Farmer, листопад 2020 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ