Агромаркет

Качан із подовженням

Мова, власне, про заключний етап збирання цих качанів «на зерно». За минулий тиждень на кукурудзяному «фронті» площі збирання врешті перевищили 5 млн га і досягнули 92% посівних (за офіційними даними). Це означає, що емпірично оцінюваного у 10-15% їх зменшення щодо посівних у поточному сезоні, судячи з усього, не сталося. А можливі +/- 5% стануть приємним сюрпризом «пекельного» року, що минає.

Із наближенням до фіналу цьогорічних жнив статистична врожайність кукурудзи по країні практично не зростає, що й передбачалося раніше – надто вже потужні провали показників у родючих зернових регіонах із великими посівними площами, а тепер ще й захід і північ України не змогли ці провали компенсувати…

Загалом швидкість збиральної кампанії помітно знизилася. Якщо на її старті за тиждень у середньому обмолочували близько 10% посівних площ, то минулого тижня додалося лише 3% (близько 194 тис. га). І пізня осіння погода аж ніяк не стала на заваді – вона була ідеальною. Таке різке сповільнення динаміки свідчить про те, що процес наближається до свого логічного фіналу. На поточну дату зібрали 5,024 млн га (92% плану), намолотили 26,276 млн тонн кукурудзи за середньої врожайності 5,23 тонн/га (це дуже низький для України показник).

Сподіваємося, погода дозволить дозбирати кукурудзу ще в поточному календарному році, не відкладаючи на «після снігу». Це збереже якість зерна і додасть до поточного валу таку бажану в поточному сезоні кількість.

І, піддаючись цій надії, розглянемо баланс кукурудзи з оптимістичної точки зору. Зібрати за планом залишилося близько 430 тис. га. Це може додатки в скарбничку валового врожаю близько 2,24 млн тонн кукурудзи. Проте аж ніяк не 5 млн тонн, про які вже цілий тиждень розповідають із головних телеканалів. В оптимістичному підсумку бачиться перспектива валового збору кукурудзи на рівні 28, 515 млн тонн.

Загалом для такого тяжкого року це може бути досить непоганий баланс – із оптимальним для пережитих умов валовим збором, що дозволить зняти деяку напругу з ринку кукурудзи і сподіватися на експорт близько 22,5 млн тонн цієї зернової. Я залишаюся оптимістом напередодні зимового зернового періоду, втім, не виключено, що потенційний рівень експорту кукурудзи – близько 20 млн тонн. За будь-якого з цих сценаріїв, і це вже зрозуміло, на реалізацію всіх експортних очікувань і задоволення апетитів усіх учасників ринку зерна може не вистачити.

То як буде поділено «кукурудзняй пиріг»? Внутрішнє споживання стабільно-постійне. Що ж до статистики експорту (а це за минулі роки близько 80% вирощеної в Україні кукурудзи), то тут вимальовується набагато цікавіша картина. Із 3% світового обсягу виробництва зернової, частка України у світовій торгівлі нею становить 18%. Ось така тотожна нерівність. Зрозуміло, чому інтерес до української кукурудзи не вщухає і не вщухне ще довго.

За останні роки на першу десятку експортерів кукурудзи припадало близько 46% реалізованих за кордон обсягів (на першу двадцятку – близько 61% і т.д…). А в жовтні 2020-го перша десятка відвантажила на зовнішні ринки 58% експортного обсягу. Це свідчить про те, що постачання кукурудзи на зовнішні ринки сконцентрувала досить щільна група експортерів. Добре це чи погано – окрема розмова. Зосередимося на прогнозуванні експортних перспектив поточного сезону.

Загалом на кінець листопада відвантажено близько 4,131 млн тонн кукурудзи, в тому числі у жовтні – 1,840 млн тонн. Враховуючи щорічну динаміку експорту зернової, можна припустити, що в січні-березні 2021-го обсяги експорту становитимуть традиційні 3,5-3,7+ млн тонн на місяць. Я це до чого? А до того, що експортний сезон кукурудзи має всі підстави закінчитися у квітні. Уперше за десятиліття. Що й підтверджує гіпотезу: кукурудзи цього сезону на всіх може і не вистачити.

На початок грудня із близько 18,3-18,4 млн тонн умовно-вільних обсягів зерна, що залишилися для експорту, половина вже під контрактами (в тому числі й під сумнозвісними форвардними), буде під контрактами чи її ситуативно по СПОТу викупить перша десятка експортерів. А який обсяг дістанеться сотні інших, менших і зовсім маленьких?

Оскільки торговий цикл зернового експорту «гроші-товар-гроші» зі штрихом (як у класика) становить 20-40 днів залежно від обсягу, базису постачання, інших умов, то й період активної ринкової купівлі-продажу кукурудзи може завершитися вже в березні-квітні 2021-го.

Масовий експорт ячменю, до речі, закінчиться ще в цьому календарному році, пшениця теж буде на фініші… А далі будемо нудьгувати і спостерігати, що й по чому торгується у світі. Може, за цей час у когось чи то від нудьги, чи то від холодного розрахунку й виникне бажання укладати форвардні контракти на 2021 рік…
Ну й зовсім коротко про ціни – тільки картинка, без коментарів.

Андрій Друзяка, експерт ринку, директор Grain Star International

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ