Овочі-Ягоди-Сад

Чипсова картопля – нішова культура, яка потребує величезних інвестицій, – фермер

Непередбачуваність цін на картоплю відлякує багатьох від вирощування цієї культури. Багато дрібних фермерів беруться за неї, розчаровуються і переходять на інші культури. Проте в цьому бізнесі важлива стабільність: закупівля якісного садивного матеріалу, великі вкладення у техніку, зрошення, захист та зберігання. Один з варіантів вирішення проблеми – вирощування чипсової картоплі, ціни на яку, хоч і невисокі, проте стабільні.

Про це в колоніці на AgroTimes розповів Денис Стаценко, керівник «Поліської картопляної компанії», що в Чернігівській області.

«Треба розуміти, що картопля – складна культура, яка потребує великих вкладень. Важливе все: починаючи від закупівлі якісного насіннєвого матеріалу й до організації системи поливу, збирання і зберігання врожаю, купівлі сучасної техніки для якісного обробітку ґрунту тощо. І неможливо все охопити одразу, на відпрацювання технології потрібні роки. Але тільки так можна стати професіоналом, домогтися високих урожаїв, напрацювати контакти з переробними компаніями», – наголосив фермер. 

За словами Дениса Стаценка, ціни на ринку чипсової  картоплі невисокі (десь у межах 5 грн/кг), але більш стабільні. 

«Чипсовою картоплею в Україні займається не так вже й багато виробників. Це нішева культура, яка потребує величезних інвестицій, – підкреслив він. – І якщо за вирощування нечипсових сортів навіть за мінімальних витрат можна отримати хоч якийсь урожай, то вирощування чипсової картоплі потребує комплексного підходу, у тому числі обов’язкового поливу. Без поливу отримувати стабільний урожай чипсової картоплі просто нереально. При цьому ціни на чипсову картоплю, по суті, мало відрізняються від цін на продовольчу. Тому чипсовою картоплею займаються тільки професіонали».

Читайте також: Чернігівський фермер вирощує 200 га картоплі для трьох покупців