Точка зору

Чипсова картопля – для професіоналів

Денис Стаценко
керівник «Поліської картопляної компанії» , Чернігівська обл

У нашій країні ринок картоплі доволі непередбачуваний. Закупівельні ціни на столову картоплю можуть коливатися від 2-х до 10-ти грн/кг. Тому щось заздалегідь спланувати та прорахувати складно. У нас люблять вдаватися в крайнощі. Коли ціна на картоплю піднімається, на наступний рік усі фермери починають її садити. Відповідно, на ринок надходить багато картоплі, ціна падає. Як наслідок, починаються розмови, що це невигідна культура, краще вирощувати щось інше.

Отож, проблему бачу в тому, що немає стабільності, дрібні фермери постійно в пошуку вигідних культур. А картопля любить професіоналів.

Треба розуміти, що картопля –– складна культура, яка потребує великих вкладень. Важливе все: починаючи від закупівлі якісного насіннєвого матеріалу й до організації системи поливу, збирання і зберігання врожаю, купівлі сучасної техніки для якісного обробітку ґрунту тощо. І неможливо все охопити одразу, на відпрацювання технології потрібні роки. Але тільки так можна стати професіоналом, домогтися високих урожаїв, напрацювати контакти з переробними компаніями. Але разом з тим не можна сказати, що обсяг картоплі, вирощеної у фермерських господарствах, зменшується. Приблизно так: скільки фермерів іде з картоплярства, стільки ж приходить нових картоплярів. А ось площі картоплі на присадибних ділянках в останні роки істотно зменшилися. Молодь їде із сіл, населення старіє, і вже нема кому займатися вирощуванням на власних городах картоплі та інших культур.

Якщо казати про ринок чипсової картоплі, то тут ціни невисокі (десь у межах 5 грн/кг), але більш стабільні. Чипсовою картоплею в Україні займається не так вже й багато виробників. Це нішева культура, яка потребує величезних інвестицій. І якщо за вирощування нечипсових сортів навіть за мінімальних витрат можна отримати хоч якийсь урожай, то вирощування чипсової картоплі потребує комплексного підходу, у тому числі обов’язкового поливу. Без поливу отримувати стабільний урожай чипсової картоплі просто нереально. При цьому ціни на чипсову картоплю, по суті, мало відрізняються від цін на продовольчу. Тому чипсовою картоплею займаються тільки професіонали.

Ще одна особливість картопляного ринку — його закритість. З картоплею складно вийти на експорт, адже всі країни дбають про свою продовольчу безпеку в цьому сегменті, захищають своїх виробників. Наприклад, у мене в Білорусі є клієнт, який хотів купити в нашому господарстві насіннєву картоплю. Але у них так складно оформити документацію на цей товар, що я не можу поставити йому картоплю. Це тільки в Україну можна безконтрольно імпортувати картоплю, як насіннєву, так і продовольчу.

Що стосується ринку переробки картоплі, то тут усе доволі стабільно з невеликим щорічним приростом.

У нас багато планів як першочергових, так і на перспективу. Будемо далі вдосконалювати технологію вирощування картоплі, передусім систему крапельного поливу, на якій ми зараз зосередили свої зусилля, а також на технології обробітку ґрунту, підживлення, системах зберігання картоплі тощо.

Впровадження інтенсивних технологій дозволить нам довести врожайність чипсової картоплі на наших полях до 50 т/га (нині вона становить 40 т/га). У перспективі плануємо зробити велике сучасне сховище для зберігання картоплі. Але моя найпотаємніша мрія –– стати постачальником картоплі фрі для мережі МакДональдз в Україні. На сьогодні її в Україні ніхто не вирощує, заморожену картоплю привозять із Польщі. Як я зазначав, картоплю у свіжому вигляді взагалі не експортують, тоді як обсяги світового експорту мороженої картоплі фрі величезні. Зайняти цю, поки що вільну в Україні, нішу –– гарна мрія!