Американські селекціонери працюють над виведенням безглютенових сортів пшениці
Міністерство сільського господарства США виділяє вісім продуктів, які викликають 90% харчової алергії, серед них – пшениця та арахіс. Відтак, американські селекціонери розпочали роботу над виведенням менш алергенних сортів цих культур, пише EurekAlert.
Зокрема, Сачин Рустгі, член Американської спільноти рослинництва, та його колеги використовують селекцію рослин та генну інженерію для розробки менш алергенних сортів пшениці та арахісу. Їх мета – розширити можливості харчування для людей з алергією.
Щодо пшениці, дослідники зосереджуються на групі білків, що називається глютен. Клейковина в хлібному борошні робить тісто еластичним та покращує текстуру хліба, втім, саме клейковина може викликати імунну реакцію у людей з целіакією.
Дослідники намагаються розводити сорти пшениці з меншим вмістом клейковини. Проблема, частково, полягає у складній природі генетики глютену. Інформація, необхідна для виробництва клейковини, вбудовується в ДНК клітин пшениці. Але глютен не є єдиним білком – це група безлічі різних білків.Клітини, необхідні для виготовлення окремих білків глютену, містяться в різних генах.
У пшениці ці гени клейковини розподілені по всій ДНК клітини. Оскільки так багато частин ДНК відіграють певну роль у створенні клейковини, селекціонерам важко розводити сорти пшениці з нижчим рівнем глютену.
З арахісом ситуація схожа. Арахіс містить 16 різних білків, визнаних алергенами. Як і гени глютену в пшениці, гени алергенів арахісу розповсюджуються по всій арахісовій ДНК.
«Порушити ці численні цілі непросте завдання, навіть за сучасних технологій», – говорить Рустгі. Тому група дослідників випробовує багато сортів пшениці та арахісу, щоб знайти ті, які за своєю природою менш алергенні, ніж інші.
«Ці низькоалергенні сорти можна виводити з сортами культур, які мають бажані ознаки, такі як високий урожай або стійкість до шкідників. Мета – розробити низькоалергенну пшеницю, яку можна вирощувати комерційно», – йдеться в повідомленні.
Окрім традиційних селекційних процесів, Рустгі також використовує генну інженерію для зменшення кількості алергенних білків у пшениці та арахісі. Наприклад, технологія CRISPR дозволяє вченим вносити дуже точні зміни в ДНК клітини.
«Порушення генів глютену в пшениці може дати пшеницю зі значно нижчим рівнем глютену. Подібний підхід спрацював би і в арахісі», – зазначає дослідник. Пшениця та арахіс є основними джерелами білків для багатьох, особливо тих, хто живе в умовах з обмеженими ресурсами, тому дуже важливо знайти спосіб зробити пшеницю та арахіс доступними для всіх.
Нагадаємо, американські селекціонери вивели нові сорти квасолі на догоду і фермерам, і споживачам.