Агрономія
Головне:
Агрономія

Американські селекціонери вивели нові сорти квасолі на догоду і фермерам, і споживачам

Селекціонери постійно працюють над розробкою нових сортів квасолі, щоб задовольнити потреби й бажання і фермерів, і споживачів, але не всі хочуть одного й того ж. Споживачі віддають перевагу квасолі, що має чудові кулінарні якості та візуально приваблива, а фермери обирають сорти із кращою стійкістю до хвороб та вищим потенціалом урожайності. Тож учений з Каліфорнійського університету Тревіс Паркер, який працював із групою дослідників, вивели п’ять нових сортів квасолі, які поєднують у собі найбільш бажані риси, пише EurekAlert.

«Наша нова квасоля поєднує в собі найкраще з побажань фермерів та споживачів, – зазначив Тревіс Паркер і додав, що сорти, відомі своїми кулінарними якостями та зовнішнім виглядом, завжди отримують вищу ринкову вартість. Натомість комерційна квасоля часто має вищий урожай, коротший час зрілості та покращену стійкість до хвороб, втім вона не досягає такої високої ринкової ціни.

«Нашою метою було покращити польові характеристики квасолі без втрати харчових якостей, – сказав дослідник. – Ми зацікавлені у виведенні сортів, що мають вищу цінність і хочемо, щоб вони добре росли. Розведення квасолі з високою врожайністю є основним поліпшенням для фермерів. Нові сорти є високопродуктивними, жаростійкими, а також стійкими до вірусу мозаїки квасолі».

Включення стійкості до хвороб було важливим при розробці нових сортів квасолі. Вірус мозаїки квасолі – це добре відома проблема, яку важко контролювати. Єдиним реальним ефективним засобом боротьби з вірусом є генетична стійкість. Тож нові сорти задовольняють потребу фермерів у стійкості до хвороб, одночасно даючи на 50% більший урожай, ніж «красиві» сорти квасолі.

З огляду на бажання споживачів, дослідницька група використовувала перехресне запилення для розведення рослин із обраними ключовими характеристиками.

Нагадаємо, у Європі вивели нові високоврожайні сорти квасолі. А господарство на Вінниччині вирощує культури, що будуть у топі через 2–3 роки.