Виноградники на Одещині тримують утричі менше опадів, ніж у французькому Бордо
Столові сорти винограду в Україні не можна вирощувати без стаціонарного стабільного зрошення. Цю проблему слід розв’язати до висаджування виноградника, вважає Андрій Гайдай, засновник розплідника щеплених саджанців винограду ТОВ «Виноград Одеса».
Про це повідомляє журнал «Садівництво по-українськи».
«На площі до 10 га бригада фахівців може за п’ять днів змонтувати крапельне зрошення. Хто про це подбав, були в цьому році з урожаєм. У решти садівників постало питання про виживання виноградників, – розповів спеціаліст. – Коли рослині не вистачає вологи, вона забере її у ягід, щоб зберегти себе. Якщо такі сезони повторюватимуться, то виноградник без зрошення буде просто висихати».
Засновник розплідника впевнений, що без зрошення неможливо отримати розмір ягоди, який влаштовуватиме споживача.
«Наприклад, у Преображення і Дубовського Рожевого це до 4,5 см завдовжки і вага 13–15 г», – сказав він.
Щоб розрахувати майбутні кліматичні умови, існують карти вологості, аналогічні температурним. Випадання опадів на 1 мм — це 1 см промокання ґрунту, або 10 л води на 1 кв. м.
«Наприклад, для Одеської області раніше сума опадів була 360–450 мм на рік, а в 2020-му вона не отримала і 200 мм. Для порівняння: в Бордо (Франція) сума становить 900 мм. Їм навпаки іноді не вистачає сонця», – навів приклад Андрій Гайдай.
На думку спеціаліста, в Україні останнім часом обов’язково слід проводити вологозарядку: з кінця жовтня – у листопаді дати рослинам якомога більше води.
«Щоб зрозуміти, чи потрібно вам робити вологозарядку, можна скористатися навіть дідівським методом: якщо земля на глибині кореня ліпиться, то можна не поливати», – порадив виноградар.
Читайте також: Кожні 7-11 років змінюють асортимент сортів винограду