Зимостійкі сорти й гібриди хурми придатні для вирощування в Україні
Усі сорти та гібридні форми хурми, отримані в результаті схрещування хурми віргінської та хурми східної, зимостійкіші, ніж хурма східна. Вони дають більші плоди, ніж у хурми віргінської, а насіння у них менше.
Про перспективи і продуктивність насаджень гібридної хурми розповідає журнал «Садівництво по-українськи».
«Урожай гібридних сортів транспортабельніший та лежкіший, серед них багато однодомних та партенокарпічних форм, у гібридної хурми незначне або майже відсутнє осипання гілок та зморщування плодів», – цитує журнал дослідження кандидатів біологічних наук Василя й Наталії Дерев’янко щодо перспектив і продуктивності насаджень гібридної хурми.
Зокрема, науковці виокремлюють підвищену зимостійкість великоплідних гібридів третього покоління (до 300 гр.) – Гора Говерла, Гора Роман-Кош та Пам’ять Черняєва. Також згадуються придатні до вирощування в будь-якому регіоні України зимостійкі гібридні форми з невеликими плодами (до 80 гр.), наприклад Соснівська та Чучупака. Вони, за своєчасного збору, можуть зберігатися у звичайному прохолодному приміщенні близько двох місяців. Гібрид Божий дар (до 100 гр) має помірну врожайність і зберігається близько місяця. Тверді плоди сорту Дар Софіївки (140-160 гр), що не потребує запилювачів та витримує до -27С, здатні зберігатися близько 3 місяців. Тож ці властивості – це очевидні переваги, що стимулюватимуть промислове вирощування хурми на півдні материкової України, вважають учені.
Читайте також: Новий сорт хурми можна вирощувати в теплих регіонах України