Тваринництво

Мала доза афлатоксину спричиняє у птиці значні крововиливи

Провокуючим чинником розвитку зелено-м’язової (орегонської) хвороби є нестача селену і вітаміну А у батьківського поголів’я птиці. Зрештою це призводить до формування білом’язової хвороби і породжує схильність до появи зеленого кольору м’язів.

Таке м’ясо птиці у 87% випадків буде контаміноване збудниками токсикоінфекцій, пише журнал «Наше птахівництво».

Незалежно від методу вилову птиці – ручний або механічний – вона піддається впливу, який проявляється не лише у вигляді страху і стресів, а й пошкодженнями і травмами.

Типовими ушкодженнями є синці, вивихи і переломи кісток.

Синці зазвичай виникають унаслідок пошкодження шкіри, яка не розірвана, але ушкоджено підшкірні клітини і капіляри.

Щільність посадки птиці впливає на появу крововиливу. Кількість синців збільшується за обмеженого простору.

Також на появу синців впливають мікотоксини, що є в зерні та кормах. Так, встановлено, що афлатоксин збільшує ймовірність утворення синців унаслідок підвищення ламкості капілярів і зменшення міцності скелетних м’язів. Лише 0,625 мкг афлатоксина, які потрапляють в організм птиці, спричиняють великі крововиливи у м’язах і внутрішніх органах.

Нагадаємо, до орегонської хвороби особливо схильні сучасні кроси птиці.