Агрономія

Велика Британія може залишитися без цукрових буряків через жовтяницю

Національний союз фермерів Великобританії виступив із побоюванннями, що у наступному році англійські сільгосптоваровиробників не зможуть вирощувати цукровий буряк через те, що наразі культура потерпає від вірусної жовтяниці.

Про це повідомляє farminguk.com.

В NFU, сповіщаючи про «безпрецедентно шкідливий вплив» хвороби на врожай цукрових буряків, констатували, що деякі виробники втратили до 80% врожаю.

Британські сільгосптоваровиробники цукрових буряків констатують, що для контролю над ситуацією їм необхідно надавати дозвіл на екстрене використання засобу для обробки насіння неонікотиноїдів, який було заборонено Єврокомісією у 2018 році.

Обмеження були введені після того, як у звіті Європейського управління з безпеки харчових продуктів (EFSA) було зроблено висновок, що неонікотиноїди становлять «високий гострий ризик» для медоносних бджіл. Спільний лист із проханням надати дозвіл з метою боротьби із жовтяницею підписало близько 1200 британських сільгосптоваровиробників.

За словами голови NFU Sugar Майка Слая, заявка була подана «згідно із законодавством ЄС» і «не пов’язана з Brexit або майбутніми правилами Великобританії», спричинені занепокоєнням зелених груп тим, що союз прагне послабити існуючі правила післяперехідного періоду.

«Обробка насіння буде застосовуватися лише в тому випадку, якщо і коли загроза жовтяниці в 2021 році буде незалежно оцінена як така, що відповідає науковому порогу дії», – додав Слай.

«На сьогодні немає інших ефективних засобів захисту від цієї хвороби, і є серйозні побоювання щодо майбутньої життєздатності вирощеного цукру», – підсумував він.

Жовтяниця дуже шкідливе захворювання. Хвороба може знижувати урожай коренеплодів столових буряків на 25-65%, що більшою мірою характерно при ранньому прояві захворювання, а недобір насіння може перевищувати 40%.

Проявляється на буряках першого і другого року життя у вигляді пожовтіння листя нижнього і середнього ярусів. Починається поразку з верхівок листя, а потім поступово поширюється уздовж країв і між головними жилками, на молодих листках спостерігається некротізація жилок. Основи листя і тканини, безпосередньо прилеглі до жилках. довго залишаються зеленими.

Уражені листи ширше і коротше здорових, менше гладкі, більш щільні і ламкі, покриваються численними червоними і коричневими некротичними цяточками, що додають листю характерну бронзову забарвлення. Слідом за поразкою середніх і старшого листя захворювання охоплює і внутрішні листя рослини у міру їх розвитку. При розвитку жовтяниці ситовидні трубки і прилеглі до них клітини відмирають і заповнюються жовтої слизистою масою.

Оболонки уражених клітин жовтіють і кілька розбухають. Таке явище спостерігається спочатку в жилках листя, потім в черешках і нерідко поширюється на судинно-волокнисті пучки кореня. Іноді відзначаються гравірування листя і їх крихкість. Інтенсивність хвороби зростає при ранньому зараженні буряка і активному літі попелиць-переносників.

Нагадаємо, в ЄС оцінять надзвичайні дозволи на використання неонікотиноїдів у цукровому буряку. Раніше повідомлялося, що французький уряд схвалює використання неонікотиноїдів виробниками цукрових буряків.