Помаранчевий перець виявився корисніший для зору за моркву
Вчені з Університету Квінсленда (Австралія) вважають, що перець помаранчевого кольору корисніший для здоров’я очей, ніж знаменита морква.
Про це повідомляє HortiDaily.
Дослідження доктора Тіма О’Хара з Університету Квінсленда виявило, що помаранчевий перець є найбагатшим джерелом помаранчевого пігменту зеаксантину, який найбільш важливий для центрального зору.
«Ряд поживних речовин, які нам цікаві для здоров’я людини, насправді пігментовані. Так, саме зеаксантин надає стручкам перцю яскраво-померанчевий колір. Ви отримуєте те, що бачите – чим інтенсивніше забарвлений продукт, тим більше поживних речовин він містить», – сказав Тім О’Хара.
За словами вченого, зеаксантин накопичується в макулі, в задній частині очей. З’єднання захищає від синього світла, який особливо небезпечние, оскільки може окисляти фоторецептори і приводити до дегенерації жовтої плями.
Таким чином, через дефіцит зеаксантину очі схильні до вікової дегенерації жовтої плями (макулярна дегенерація), від якої в Австралії страждає кожна сьома людина у віці понад 50 років і кожен третій понад 80 років.
Надлишок синього світла може пошкодити світлові рецептори в сітківці, які відповідають за центральний зір з високою роздільною здатністю і сприйняття кольору. Чим більше зеаксантину у макулі, тим вище захист від попадання синього світла в задню частину ока.
Порівняльний аналіз різних фруктів і овочів виявив, що помаранчевий перець є найбагатшим джерелом зеаксантину. Було виявлено, що один плід перця (зазвичай 450 грамів) містить 60 добових доз зеаксантину.
У перці червоного, жовтого і зеленого кольору зеаксантин не міститься.
Читайте також: Подорожчав солодкий перець