Овочі-Ягоди-Сад

Рання картопля на Херсонщині

Рання картопля на Херсонщині

ТОВ «Екотрансюг» із селища Нова Маячка Олешківського району на Херсонщині вирощує ранню картоплю на площі 20 га, з них під плівкою два гектари, під агроволокном — п’ять, решта — відкритий ґрунт. З-під плівки й агроволокна отримують урожай 18–20 т з гектара, з відкритого ґрунту — 25–27 т.

Асортимент вирощуваних «Екотрансюгом» овочів доволі широкий: тут і рання картопля, і морква, червоноголова капуста, броколі, цибуля, ранні столові буряки, коренеплідна селера. Овочі займають 31 га, ранньої картоплі серед них найбільше. У повторних посівах після картоплі вирощують моркву та пізню білоголову капусту.
Ґрунти підприємства піщані, бідні на поживні речовини. Для точного внесення мінеральних добрив щороку проводять агрохімічний аналіз ґрунту.

Роман Єрохін

— У нашому селищі Нова Маячка є кооператив, що об’єднує дрібних фермерів, які займаються вирощуванням овочів, — розповідає директор «Екотрансюгу» Роман Єрохін. — Разом із ними ми продаємо продукцію мережам супермаркетів, зокрема, ранню картоплю відвантажуємо в «АТБ» та «МЕТРО».

До третини ранньої картоплі «Екотрансюг» реалізує оптовим покупцям із Білорусі та Молдови. З 25 травня по 25 червня у них немає достатньо своєї молодої картоплі. У Білорусі — холодніший клімат, в Молдові — менш розвинене картоплярство.

Пізніше ціна знижується й експортувати стає невигідно.

Обробіток ґрунту

На полі, де планують вирощувати ранню картоплю, восени проводять зяблеву оранку на глибину 20–22 см. Навесні ділянку дискують та культивують ґрунт на глибину 10–12 см.

Сорти

Вирощують ультраранній сорт Рів’єра на площі 15 га і ранній Арізона на площі 5 га. Період вегетації Рів’єри триває 60 діб, Арізони — 70 діб. Обидва сорти стійкі до високих температур. Найвищу рентабельність має сорт Рів’єра, який дає надранню продукцію.

Пророщування посадкового матеріалу

— Посадковий матеріал ми купуємо в насіннєвих підприємств Чернігівської, Київської, Житомирської областей, — розповідає директор. — У листопаді та грудні закладаємо його на пророщування в утеплений склад. Беремо пластмасові ящики, розраховані на навантаження плодоовочевою продукцією до 10 кг (зазвичай це ящики з-під мандаринів та апельсинів), і наповнюємо їх посадковим матеріалом. Щоб картопля не контактувала з підлогою, ящики ставимо на піддони. Штабелі витримують до 10 ярусів. Сховище опалюємо промисловим обігрівачем. Починаємо пророщувати посадковий матеріал у 20-х числах січня. Півтора місяця підтримуємо температуру 10 °С. За цей період на бульбах утворюються ключки розміром 2,5–3,0 см.

Садіння

На початку березня за температури ґрунту 3–5 °С картоплю починають висаджувати. Спочатку висаджують під плівку, потім — під агроволокно, а наприкінці — у відкритий ґрунт на крапельному поливі.

Бульби садять ручною картоплесаджалкою, щоб менше обламувати ключки і отримати дружні сходи. Під час садіння в рядки вносять нітроамофоску. Використовують схему садіння 55–60 . 25 см. Глибина садіння — 8–10 см. За такої схеми висаджування витрачається чотири тонни посадкового матеріалу на гектар. Після цього в міжряддя кладуть крапельну стрічку.

Фото 1. Посіви раннього столового буряка.
Фото 2. Розсада селери коренеплідної висаджена у поле.

Догляд, живлення та захист

Сходи ранньої картоплі з’являються на 20-й день. Перший раз картоплю підгортають після масової появи сходів. Вдруге цю операцію проводять, коли бадилля досягне висоти 10–15 см.

За вегетацію проводять п’ять поливів, витратна норма становить 250 м3 на гектар. З крапельним поливом вносять комплексне водорозчинне добриво сульфат магнію. Це добриво сприяє кращому наростанню бульб у кущі та посилює синтез крохмалю. З крапельним поливом також вносять борну кислоту й аміачну селітру для кращого росту наземної частини, кореневої системи та профілактики фітофторозу. По листу вносять Ферті План. Це добриво поліпшує ріст наземної частини та кореневої системи в рослин.

Проти фітофторозу посіви обробляють баковою сумішшю з фунгіцидів Абакус і Арево Голд. Обробки чергують із фунгіцидом Курзат Р.

Проти колорадських жуків посіви двічі обприскують інсектицидом Табу старт.

Мінітрактори для обробітку землі

Збирання врожаю

— У другій декаді травня ми оглядаємо кущі та підкопуємо бульби, — пояснює директор. — Коли картоплини досягають товарного розміру, починаємо копати масово. Спочатку збираємо врожай з-під плівки, потім — з-під агроволокна, зрештою переходимо до відкритого ґрунту. Збирання врожаю ранньої картоплі у нас припадає на період масового достигання полуниць, тому часто не вистачає робочої сили. Намагаємося запрошувати тих, хто працював у нас раніше.

Картоплекопалка одночасно підкопує два гребеня. Бульби з-під плівки та агроволокна робітники сортують у полі на три фракції: перша — діаметром понад 5 см, друга — 3–4 см, третя — 2–3 см. Картоплю з відкритого ґрунту розділяють на дві фракції: понад 5 см та 3–4 см.

Товарну картоплю фасують у сітки по 20–22 кг. Урожайність ранньої картоплі з-під плівки та агроволокна становить 18–20 т з гектара, з відкритого ґрунту — 25–27 т.

Людмила Капустіна
журнал “Плантатор”, липень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ