У 2019 році Україна експортувала продукції сільгоспвиробництва на $22,2 млрд
У 2019 році частка сільськогосподарської продукції та продовольства (групи 1-24 УКТЗЕД) у загальних обсягах українського експорту склала 44,3%, або $22,2 млрд.
Про це повідомляють аналітики «Економічного дискусійного клубу».
Так, порівняно з 2018 роком, обсяги аграрного експорту зросли на 19%, тоді як загальний експорт товарів з України за цей період збільшився на 6%.
Обсяги імпорту аграрної продукції до України були майже вчетверо меншими, порівняно з обсягами її експорту, та склали $5,7 млрд.
Частка імпорту сільгосппродукції та продовольства у минулому році становила 9,4% від загальних обсягів імпорту та зросла, порівняно з 2018 роком, на 13%.
Сальдо зовнішньої торгівлі аграрною продукцією також зберегло свою багаторічну позитивну стабільність і склало за підсумками року $16,4 млрд. Водночас загальне сальдо зовнішньої торгівлі товарами у 2019 році було негативним («мінус» $10,3 млрд).
«Провідну роль у вітчизняному аграрному експорті відіграє продукція рослинного походження, частка якої у структурі − 58%. Характерними представниками цієї підгрупи є зернові культури, передусім, пшениця, кукурудза та ячмінь, сукупна частка яких у групі складає 74%, а також насіння олійних культур, переважно соєвих бобів та насіння ріпаку, з часткою 20%», – ідеться в повідомленні.
На жири та олії рослинні, насамперед олію соняшникову, припадає 21% сільськогосподарського експорту. Ще 14% експорту – це готові харчові продукти (борошно, цукор, спирт, тютюнові вироби тощо).
Частка продукції тваринного походження є найменшою та становить близько 6%. Найхарактернішим представником українського експорту у цьому сегменті є м’ясо та субпродукти з птиці, питома вага яких тут складає понад 46%.
Додати коментар