Українські вчені розробили економні сушарки для овочів і фруктів
В Інституті технічної теплофізики НАНУ розробили теплові сушарки для овочів, фруктів та грибів які споживають енергії менше зарубіжних аналогів та дозволяють сушити продукти зі збереженням максимуму корисних речовин.
Про це у своїй колонці на Agrotimes.ua розповіла головний науковий співробітник Інституту технічної теплофізики НАНУ, академік УАН, доктор технічних наук Жанна Петрова.
«Яким би успішним не було фермерське господарство – до 30 відсотків урожаю залишається на полі. Його або не встигають зібрати, або овочі мають механічні пошкодження, нетоварну форму, розмір тощо. Харчова цінність таких овочів однакова з товарними, але вартість близька до нуля. І той, хто першим почне переробляти ці овочі — зірве джекпот», — зауважила академік.
При виробництві сушених продуктів найбільші витрати — це вартість сировини. А оскільки нетоварні овочі фермеру нічого не вартують, то поставивши обладнання для переробки, він зможе реалізувати практично всю продукцію. При цьому він витрачатиметься тільки на енергоносії та амортизацію обладнання.
Нові вітчизняні сушарки за 3-4 години висушують овочі до вологості 6-8%, що дозволяє подрібнювати їх молотковими млинами у порошок. При цьому бактерії не розмножуються, рослинні клітини не пошкоджуються, пігменти не окислюються, зберігається максимум корисних речовин.
Читайте також: Заморожені органічні ягоди мають потужний експортний потенціал
Додати коментар