У поточному МР темпи експорту цукру в 10 разів відстають від показників минулого року
За чотири місяці поточного МР на зовнішні ринки поставлено 21,8 тис. тонн цукру, що майже в 10 разів менше, ніж за аналогічний період минулого року.
Про це повідомляє прес-служба НАЦУ «Укрцукор».
Загалом за підсумками 2019 року українські виробники експортували 236,8 тис. тонн цукру, що більш ніж удвічі поступається показнику 2018 року, коли було експортовано 584,9 тис. тонн.
За словами заступниці голови правління НАЦУ «Укрцукор» Руслани Яненко, 2019 рік був не надто сприятливим для українських цукроварів і, в порівнянні з минулим, експорт повністю просів: коли раніше експортний показник місяця досягав 40-60 тис. тонн, то протягом останніх півроку в середньому експортували близько 5 тис. тонн цукру на місяць.
«У першу чергу це пов’язано зі світовим профіцитом, який «давив» на ринок і ціни. Окрім того, ми поступово втрачали ринки Африки та Азії, які колись займали лідируючі позиції по імпорту українського цукру, через наростаючу конкуренцію з боку Росії та ЄС», – пояснила Руслана Яненко.
За її словами, у 2020 році істотних змін в експортній перспективі не відбудеться, оскільки несприятливі світові ціни продовжать тенденцію до зменшення сировини та скорочення виробництва цукру, а конкуренція на ринках, які завжди були найбільш прибутковими для українських виробників, посилиться.
Нагадаємо, що виробництво цукру в 2019/2020 МР скоротилось майже на 20%. Всього в сезоні працювало 33 цукрових заводи, які переробили 9,84 млн тонн цукрових буряків та виробили 1,48 млн тонн цукру.
Додати коментар