Об’єм підстилкового посліду впродовж компостування зменшується вдвічі
Компост містить найстабільніші органічні сполуки, продукти розпаду, біомасу мертвих мікроорганізмів, деяку кількість живих мікробів і продукти хімічної взаємодії цих компонентів.
Завдяки підвищеній температурі та перемішуванню зайва волога випаровується, і компост набирає форму пухкої розсипчастої маси вологістю 30-35%. Об’єм загальної маси підстилкового посліду птиці впродовж компостування зменшується вдвічі.
Залежно від технології компостування та зовнішніх умов його загальна тривалість становить 2-6 місяців.
Температуру всередині буртів потрібно контролювати в перший місяць компостування двічі-тричі на тиждень, щоб переконатися, що вона підтримується у цей період від 50 °С до 65 °С. Це температурний діапазон, що забезпечує загибель чи знешкодження більшості патогенів, насіння бур’янів, личинок мух і гельмінтів.
Якщо температура суміші чи тривалість термофільного періоду не досягає зазначених значень, це свідчить про неоптимальне співвідношення вуглецю й азоту в субстраті або вологість суміші.
Підвищення температури суміші протягом цього періоду вище 65 °С призведе до передчасної загибелі багатьох видів корисних мікроорганізмів, тому цього також слід уникати, своєчасно перемішуючи бурти й поливаючи їх водою.
Додати коментар