Агрономія

Визначено оптимальне співвідношення інгредієнтів в амарантово-кукурудзяному силосі

Визначено оптимальне співвідношення інгредієнтів в амарантово-кукурудзяному силосі

Чисельні дослідження біохімічного складу кормів показали, що найкращі якості має амарантово-кукурудзяний силос у співвідношенні 1:1, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Як зазначається, поєднання амаранту та кукурудзи збільшувало вихід перетравного протеїну на 1 га приблизно на 93,3% проти одновидових посівів кукурудзи.

«В амарантовому силосі міститься в 1,7 раза більше сирого протеїну, у 2,4 – більше лізину, в 1,8 – кальцію і в 1,3 раза – більше фосфору, ніж в кукурудзяному.

А ось клітковини більше в кукурудзі. Силос із суміші амаранту й кукурудзи має більше сирого протеїну в 1,3 раза ніж суто кукурудзяний.

Амарант у фазу викидання волоті містить: сухої речовини – 13,8–19,9%; протеїну – 2,6–2,8%; безазотних екстрактивних речовин (БЕР) – 4,7–9,6%; ліпідів – 0,3–0,4%; клітковини – 3–4,3; золи – 3%.

У 100 кг наземної маси – 7,2–12,8% кормових одиниць по 148–292 г перетравного протеїну. Причому в 100 г білка міститься 6,2 г лізину – незамінної амінокислоти, якої немає в такій кількості в інших рослин.

За амінокислотною збалансованістю зелена маса амаранту наближається за якістю до люцерни, але, порівнюючи з іншими бобовими рослинами, відрізняється вищим умістом лізину. Для свиней протеїн зеленої маси амаранту близький до ідеального.

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!