Тваринництво

Ідеальна щільність пресування є запорукою високої якості силосу

Тюки чи силосна траншея?

Тюки чи силосна траншея?

Ідеальна щільність пресування є запорукою високої якості  

Силосна траншея чи сучасніші тюки?» Дати відповідь на це запитання досить непросто. Зазвичай як аргумент проти силосу в тюках наводять вищі витрати проти силосної траншеї. Але чи так це насправді? Спробуємо проаналізувати. 

Якісний силос 

Серед загальних чинників отримання високоякісного силосу варто виділити такі: 

• якість зібраного врожаю: ранні покоси більш цінні, ніж пізні; 

• висота покосу: не варто занижувати висоту покосу — це запобігатиме забрудненню корму ґрунтом і підвищить перетравлюваність; 

• рівномірне ворушіння й правильне згрібання у валки (йдеться про сінаж) мають вирішальне значення для якості;

 • ущільнення маси: головна мета полягає в мінімальному потраплянні кисню в матеріал, щоб молочнокисле бродіння могло відбуватися належним чином; 

• плівка: сучасні якісні сінажні плівки характеризуються високим ступенем розтяжіння, стійкістю до проколів і низьким коефіцієнтом пропускання кисню; 

• умови зберігання: або вмістити весь обсяг у якісно підготовленому сховищі, або у вигляді тюків на будь-якій рівній площадці. 

Усі перелічені вище пункти відіграють важливу роль для обох технологій — у них закладено основи високої якості. 

Силосна траншея 

За використання силосної траншеї слід дотримуватися ретельно узгодженого технологічного ланцюжка та технології на всіх етапах роботи: ворушіння-різання-транспортування-укладання. Для силосування ретельно готують місце — найчастіше це бетонна плита з бічними стінками. Трамбування в траншеях вимагає багато місця для маневрів спецтехніки. Існує висока небезпека забруднення корму машинами. Сінаж у траншеях вимагає щотижневого просування фронту виїмки для запобігання вторинного бродіння або утворення цвілі в кормі. 

Укривають плівкою вручну. Цей етап дуже важливий, вимагає багато зусиль і знань, щоб не припуститися помилок і в результаті не поставити під загрозу процес ферментації й збереженість. 

Силосування в тюках 

Зовсім по-іншому організовують роботу з пресом і силосування в тюках. Тут варіанти заготівлі та зберігання максимально гнучкі й можуть змінюватися щороку. За використання прес-обмотувача, який пресує матеріал у тюк, обмотує в стрейчплівку, зважує і друкує етикетку оператору навантажувача треба тільки перевезти на склад готовий до зберігання продукт. Це значно спрощує процес заготівлі, а якість кінцевого продукту стає стабільно високою. 

На заготівлі в тюки важливі такі аспекти, як залишкове повітря, стабільність форми і, нарешті, збереження. Тобто оболонка тюка має бути досить міцною, щоб волога не проникала всередину. Ущільнення повинно бути достатнім і рівномірним. Нерівномірне розподілення щільності пресування може призвести до деформації й погіршення стабільності властивостей під час зберігання. Тут вирішальним є якість машини, що пресує й обмотує. 

Щільність пресування 

Для досягнення рівномірної та стабільної якості корму ущільнення є вирішальним чинником для силосування продукту. Якщо ущільнення виконано не належним чином, виникають втрати аж до повного псування. Ефект консервації внаслідок молочнокислого бродіння є тільки за відсутності повітря. 

Як можна досягти ідеальної щільності пресування? Для ущільнення в силосній траншеї потрібно як мінімум три проїзди. Тиск у шинах має становити 2–3,5 бар, а також потрібна певна рівномірна товщина шару. Не слід їздити занадто швидко. Ущільнення потрібно починати відразу ж після завантаження. Точка, у якій досягається ідеальне ущільнення, не має бути перевищена — у цьому велике значення має послідовність ущільнення котком під час силосування, маса транспортного засобу і тривалість надання тиску. Шини не повинні бути надто широкими, а тиск у них занадто високим. 

За впровадження технології силосування в тюках перелічені вище пункти виконує прес-підбирач або комбінований прес-обмотувальник за одну робочу операцію. Завдяки відточеній технології ідеальний результат досягається завжди. 

Переваги технологій 

До переваг силосування в тюках можуть належати такі: 

• завдяки повній автоматизації не потрібно залучати велику кількість робочої сили;  

• висока гнучкість процесів заготівлі, зберігання, транспортування;

• ефективне і негайне ущільнення корму на місці; 

• дуже швидке видалення повітря за застосування комбінованого пресобмотувача; 

• відсутність втрат заготовленого корму й небезпеки повторного нагрівання; 

• економія місця для силосу, наявність можливості якісного транспортування готового продукту; 

• можливість заготівлі та обліку різного часу збирання й різних частин урожаю; 

• у роки з низьким урожаєм кормів рулони можна вигідно продати без потреби відкриття великого силососховища; 

• менше джерел забруднення. 

Переваги силосної траншеї: 

• за правильно налагодженої міжвиробничої взаємодії можлива висока швидкість заготівлі; 

• за наявності якісних бетонних силосних траншей і дотримання всіх технологічних аспектів, досягається достатній рівень якості силосування, хоча і не без певних втрат. 

Використання силосу 

Має сенс порівняння технологій і щодо використання силосу для годівлі худоби. Небезпека вторинного нагрівання є важливим пунктом, як і утворення цвілі після вилучення. І одне, й інше унеможливлюється за заготівлі силосу в тюках, чого не можна сказати про силосні траншеї, де названі вище явища цілком можуть статися за недостатнього ущільнення та неякісного накриття. Зниження якості корму позначається на його споживанні й несе загрозу здоров’ю тварин. Загалом це призводить до зниження надоїв молока або виробництва м’яса. 

Силосні траншеї передбачають оптимальне просування фронту виїмки: 1 м/ тиждень — взимку і 2–3 м/тиждень — влітку. При цьому мають місце втрати великої кількості корму. За силосування в тюках цього не стається, а корм завжди свіжий. 

Витрати на технології 

Фахівці Центру компетенції Agroscope (Agroscope Center of Excellence, Швейцарія) порівняли технологій щодо 190 м. силосу (відповідає 14 га трав’яного силосу або 3 га кукурудзяного силосу): силос у тюках показав значно кращі результати. Це пов’язано, перш за все, з економією на інвестиціях. Інвестиційні витрати на силосну траншею вдвічі вищі від витрат на силосування в тюках. Така сама ситуація і з витратами на зберігання — вони істотно вищі в силосній траншеї. На робочі цикли від скошування до укладання на зберігання в силосних траншеях потрібно близько 50 людино-годин, що на 10 людино-годин більше проти заготівлі в тюках. 

Точніший розрахунок витрат може бути зроблений тільки індивідуально з урахуванням параметрів конкретного підприємства. 

Висновок після аналізу 

Очевидно, що підприємство, яке прагне бути ефективнішим, гнучкішим у процесах, за менших затрат завжди досягати відмінної якості, не може обійтися без силосування в тюках. Переваги цієї технології підтверджено практикою. Витрати, які на початку здаються вищими, одночасно компенсуються зменшенням кількості людино-годин, відсутністю втрат, що виникають за виїмки силосу в силосній траншеї, меншою потребою в площі для зберігання, відсутністю необхідності будувати спеціальні бетонні споруди. 

У той самий час у сільському господарстві не варто робити загальних заяв: правильне рішення завжди може бути знайдено тільки шляхом аналізу і перевірки всіх індивідуальних обставин.

Матеріал надала компанія «МНС Груп» 

журнал The Ukrainian Farmer, квітень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікаційзгідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання 
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
4
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ