Агрономія

Український силос смакує найкраще

Український силос смакує найкраще

Посуха та спека у другій половині вегетації спричинили неабиякі хвилювання в аграріїв, адже для кукурудзи такі умови — справжнє випробування, і кінцевий результат вирощування цариці полів великою мірою залежить від особливостей гібридів.

Та в господарствах Вінниччини, які вже не перший рік збирають силос із гібрида ДН Аншлаг від Черкаського «Маїсу» ситуацією на полях задоволені. Вантажівки одна за одною наповнюються запашною масою, разом із комбайном потопаючи в зеленому морі кукурудзи.

ТОВ «Теплик-агро» має потужне тваринництво, тому до якості силосу тут ставляться надзвичайно прискіпливо. Силос із гібриду ДН Аншлаг, кажуть фахівці, сприяє отриманню високих надоїв.

Валерій Хливнюк, керівник Сокирянського відділку ТОВ «Теплик-агро» розповідає: «Якісний силос для тварини — це все одно, що смачний борщ для людини, адже не даремно кажуть, що молоко в корови на язиці, тому ми забезпечуємо своїх корів найкращим. Гібрид ДН Аншлаг цього року має висоту понад три метри, і збираємо ми силосу 550–600 центнерів з гектара».

Свого задоволення від стану кукурудзи Валерій Петрович не приховує, як і більшість вітчизняних аграріїв, що використовують кукурудзяний силос як один із головних компонентів у раціоні великої рогатої худоби з гібридів компанії «Маїс». Та спеціалісти компанії нічого дивного в цьому не бачать, адже гібрид ДН Аншлаг надзвичайно адаптований до несприятливих умов і щороку забезпечує високий результат. Щоб мати з нього максимальну вигоду, важливо ще навіть під час сівби враховувати всі особливості, що характерні тільки гібридам силосного напряму використання.

Згідно з новою концепцією кормозаготівлі потрібно враховувати не лише вміст енергії в кілограмі кукурудзяного силосу, а й загальний вихід енергії з гектара. І саме силосний гібрид ДН Аншлаг уже кілька років поспіль забезпечує ці високі показники, зберігаючи помірний уміст клітковини та енергії на рівні 23,4 % СР та 6-6,3 МДж чистої енергії лактації (NEL) відповідно.

Приклади врожайності силосу з ДН Аншлаг у наших партнерів у 2019 році

Варто звернути увагу на збирання силосної кукурудзи. Воно починається тоді, коли її зерна в качанах уже досягли періоду воскової стиглості, тобто в них міститься максимально можлива кількість сухої речовини — 32–35%. Також силосну масу можна збирати на етапі молочно-воскової стиглості.

Якщо ж кукурудзу скосити трохи зарано, то матимемо набагато нижчий уміст чистої енергії лактації (NEL), протеїнів і всіх різновидів крохмалю. Всі ці показники покращуються в силосній масі внаслідок пізнішої фази розвитку зерна кукурудзи. Отже, зерно повинно в міру дозріти, і саме тоді білкова й енергетична цінність готового силосу підвищується, відповідно, зростає і його енергетична цінність.

Правильно закладений високоякісний силос дозволить збільшити продуктивність корів, поліпшити якість молочної та м’ясної продукції, зменшити ризик захворювання, а в кінцевому результаті наростити й прибуток.

Коментарі

Сергій Хливнюк, директор ТОВ «Маяк-Агро» (Христинівський р-н, Черкаська обл.):

Цілий рік годуємо з ями понад 1200 голів ВРХ, тому дуже цінуємо якісну силосну кукурудзу. Вже заготовили силос. Сіяли гібрид ДН Аншлаг компанії «Маїс» і дуже задоволені. Отримали 550 центнерів силосної маси, незважаючи на тримісячну посуху, яка тривала й у вересні. Кукурудза «Маїсу» все одно показала себе найкраще.

Євген Чернишевський, головний агроном ПП «Перемога АВК» (Дніпровський р-н, Дніпропетровська обл.)

Наше господарство має 6000 голів ВРХ, дійного стада — 2000. Середній надій на кожну корову — дев’ять тисяч кілограмів молока на рік. Без поживних кормів цього б не досягли. Для силосу випробували гібрид ДН Аншлаг. Результатом задоволені — 450 центнерів із гектара для нашої зони в такий посушливий рік просто вражає. Вміст сухої речовини теж високий, адже гібрид заклав повноцінний качан. Тим, хто має тваринництво, кращої зеленої маси на силос, ніж з Аншлагу, годі шукати.

Для годівлі корів, як відомо, потрібні насамперед клітковина та крохмаль, яких достатньо в кукурудзяному силосі. Досягають цього з гібридів, які добре пристосовані до нових кліматичних умов і сповна забезпечують якісні показники вмісту цих компонентів.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ