Точка зору

Спаржа –– прибуткова культура, але потребує значних інвестицій

Ольга Лялюк
фермер, Харківська обл.

Серед сільгоспвиробників ми є одними з перших, хто почав вирощувати спаржу в Харківській області. Наше господарство для експерименту у 2016 році висадило 3 сотки зеленої спаржі, у 2017 році –– 6 соток, у 2018 –– 10 соток. У майбутньому плануємо мати 1,5 га товарної спаржі. 

 Продукцію реалізуємо в ресторани та безпосередньо через сегмент HoReCa. Ціна цього року в середньому становила 200 грн/кг у роздробі, на початку сезону вона доходила до 400–450 грн/кг. Мінімальні оптові ціни збуту становили 130 грн/кг. Урожайність спаржі з 3–4-річної ділянки становить 4–5 т/га, тож це доволі прибуткова культура. В Україні вона поки що мало поширена, є кілька господарств у Херсонській, Київській, Черкаській областях. 

З реалізацією продукції проблем не було. Це відносно нова культура на українському ринку, тому її пропозиція та рівень споживання бажають бути кращими. Треба доводити інформацію як до виробників, так і до споживачів стосовно цінності такої культури. Хоча з приходом вільної Єврозони наші співвітчизники почали більше подорожувати Європою, де спаржа є звичною. З неї готують супи, її смажать, використовують як основну страву, гарнір до м’яса тощо.

До речі, у 2019 році, після мого вступу до аспірантури в Інститут овочівництва і баштанництва НААН України, ми заклали спаржевий дослідний полігон. Мета досліду –– визначити кращі гібриди зеленої спаржі в умовах Лісостепу України серед 23-х зразків від світових виробників насіння. 

Для фермера такі експериментальні дослідження є малоприбутковими, вони потребують значної уваги, матеріальних, трудових затрат. Натомість у рамках наукової роботи вони є надзвичайно цінними.

Початкові інвестиції в спаржевий бізнес немалі: на рівні $12–15 тис. на гектар за умови купівлі кореневищ. Тож перед стартом варто все добре зважити.

На практиці фермери починають вкладати кошти в закладання плантацій спаржі, не маючи достовірної інформації стосовно того, які гібриди є найбільш придатними до певних кліматичних умов у різних регіонах країни. Поки така інформація відсутня. Ми першими в Україні заклали дослідний полігон по цій культурі, нам вдалося зібрати унікальну колекцію гібридів, якої більше в нашій країні ні в кого немає. 

Це унікальний за новітніми дослідженнями експериментальний полігон, тому наукова робота не тільки є цікавою для мене, вона ще має практичне значення для вітчизняних аграріїв, адже через два роки ми дізнаємося, насіння гібридів яких світових виробників краще купувати, щоб одержати максимальний прибуток на підприємстві.