Від чого залежить коефіцієнт перетравності захищених жирів у ВРХ
На засвоєння (коефіцієнт перетравності) захищених жирів у тонкому кишківнику великої рогатої худоби впливає безліч показників.
Потрапляючи в рубець, жири піддаються гідролізу до вільних жирних кислот і гліцерину. Останній під впливом бактеріальних ферментів перетворюється на пропіонову кислоту, яка як попередник глюкози і деяких амінокислот активізує синтез білка в організмі. Вона має також антикетогенну дію.
Ненасичені жирні кислоти під впливом рубцевої ферментації гідрогенізуються до насичених. На цій основі знижується утворення метану в рубці, що унеможливлює ризик розвитку гострої тимпанії рубця. Особливо це слід ураховувати в перехідний період від зимово-стійлового до пасовищного утримання худоби.
Найважливішим є йодне число, що характеризує ступінь ненасиченості жиру. Чим він вищий, тим більше ненасичених жирних кислот у складі.
Значення йодного числа сильно варіюється в різних типів захищених жирів. У фракціонованих – 14-19, у гідрогенізованих – 6-12, а іноді й нижче.
Ще одним показником, що впливає на коефіцієнт перетравності жирів у тонкому кишківнику, є співвідношення в них пальмітинової й стеаринової кислот С16:С18. Низка досліджень довела, що засвоюваність жирів поліпшується мірою зростання цього співвідношення, тобто за збільшення кількості пальмітинової кислоти й зниження стеаринової.
Засвоєння жирів також змінюється залежно від форми випуску: вільні жирні кислоти засвоюються краще, ніж тригліцериди.
Крім того, на коефіцієнт перетравності захищених жирів може суттєво вплинути розмір частинок. Продукти, виготовлені у вигляді пластівців, засвоюються на 7-8% гірше від гранульованих і порошкоподібних.
Додати коментар