Через мокрі гнилі можна втратити 5-10% картоплі на зберіганні
Мокрі гнилі спричиняють втрату картоплі на рівні 5-10% у період транспортування і зберігання. Першими симптомами ураження бульб є потемніння або почорніння їхньої поверхні та часткове здуття шкірки.
Про це повідомляє журнал «Плантатор»
Уражені тканини зазвичай мають кремовий колір, вони м’які, але не водянисті. Вони чітко відмежовані від здорових тканин так, що мацерована частина під час натискання вислизає з бульби.
Часто бульби з поверхні здаються зовсім здоровими, тоді як внутрішня частина їх являє собою безформенну масу гнилих тканин. На повітрі уражена тканина може стати рудуватокоричневою, сірою або темно-бурою.
Інфекція може потрапити в бульби через сочевички, які першими починають мокнути і набухати. Тканина, розташована під ними, зазвичай зберігає твердість.
Якщо картопля зберігається за порівняно невисокої температури повітря, уражені ділянки часто підсихають. Заражені бульби майже не пахнуть доти, поки не почнеться розпад тканин, після чого починають поширювати неприємний гнилісний запах.
Додати коментар