Овочі-Ягоди-Сад

У сучасних садах черешні крону формують за типами TSA та SSA

У сучасних садах черешні крону формують за типами TSA та SSA

У світі спостерігається стійка тенденція до збільшення закладання садів черешні з високою щільністю рослин.

Відмовляються і від стрункого веретена. Хоча це ефективне формування крони черешні, але нині надають перевагу його варіаціям або іншим формуванням, придатним для інтенсивних садів.

Аргументами на користь такого вибору є значний технологічний прогрес, отримання нових підщеп і сортів, а також необхідність відповідати вимогам споживчого ринку. Зокрема, для споживачів дуже привабливі плоди черешні великих розмірів.

У насадженнях черешні також потрібно забезпечити азотне живлення й додаткове зволоження.

Досягти високих зборів великих плодів можна, якщо регулювати навантаження врожаєм і лишати на дереві дозрівати меншу кількість плодів. Бажаний обсяг урожаю забезпечить більша кількість дерев на одиниці площі.

Для вирощування якісних плодів черешні придатні сади, в яких крону дерев сформовано за типами TSA (Tall Spindle Axe – струнка веретеноподібна вісь) і SSA (Super Slender Axe – суперструнке веретено).

У саду, де сформовано крону TSA, є стійкий баланс між раннім вступом у плодоношення, вищими врожаями та витратами праці.

Черешневий сад із кроною SSA рано вступає у плодоношення, але потребує високих витрат праці на обрізування, а врожай може бути періодичним.

Придатними для отримання якісних плодів є також формування крони за типом UFO (Upright Fruiting Offshoots), Marchand Drapeau та V-система. 

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!