Овочі-Ягоди-Сад

Які основні хвороби і шкідники будуть на черешні й вишні 2021 року

Сучасний захист вишні й черешні

Сучасний захист вишні й черешні

Уже сьогодні можна спрогнозувати, які основні хвороби і шкідники будуть на черешні й вишні 2021 року. Це клястероспоріоз, кокомікоз, моніліоз та вишнева муха. Тобто ті самі шкідливі організми, які були 2020-го і будуть 2022 року. Заходи із захисту черешні й вишні майже в повному обсязі можна спланувати заздалегідь — визначити основні обробки і їх кількість, придбати препарати, щоби потім не шукати їх «на вчора».

Зазвичай до розпукування бруньок використовують мідьвмісний препарат, бо мідьвмісні препарати допомагають суттєво знизити зимуючу інфекцію.

Наступна обробка припадає на фазу перед цвітінням (білий бутон). У цій фазі найефективніше вносити препарат Хорус® 0,25 кг/га. Цей фунгіцид контролює клястероспоріоз, моніліоз і кокомікоз при їх поширенні в холодний ранньовесняний період. У цій таки фазі бажано внести Ізабіон® 2,0 л/га. Це покращить зав’язуваність плодів, забезпечить оптимальне використання добрив, а за несприятливих погодних умов збереже зав’язь від короткочасних приморозків. За наявності шкідників до суміші фунгіциду з Ізабіон® додають зареєстрований інсектицид.

Чи потрібна обробка під час цвітіння? На це питання легко відповісти, згадавши, які хвороби можуть розвиватись у цій фазі, а це і моніліальний опік, і ті самі клястероспоріоз та кокомікоз. Тому застосування Хорус® 0,3 кг/га збереже ваш сад від найшкодочинніших хвороб у цей період. Добрі результати демонструє суміш Хорус® 0,25 кг/га + Скор®* 0,2 л/га. Така комбінація суттєво розширює спектр контрольованих хвороб. У разі загрози заморозків теж двічі застосовують Ізабіон® 2,0 л/га — не пізніше як за 24 год. до початку заморозків і одразу після них.

Наступні обробки під час вегетації проводять контактними фунгіцидами для попередження розвитку клястероспоріозу і кокомікозу. Проти різноманітних шкідників (попелиць, жуків-довгоносиків, молей) використовують інсектицид Енжіо®* 0,18 л/га, який має подвійну дію на шкідника і широкий спектр захисту.

Інсектицидом Актеллік® 1,2 л/га обробляють проти вишневої мухи. Як визначити, коли потрібно проводити обприскування? Якщо за сумою ефективних температур, то через 10–12 днів після досягнення в ґрунті на глибині 5 см СЕТ=200–230 °С (t>10 °C); якщо за допомогою феромонної або жовтої клейової пастки, то через 10–12 днів після початку льоту мух.

Якщо обробку Актеллік® проводять один раз (на середньостиглих сортах), то до інсектициду додають Світч® 1 кг/га. Цей препарат забезпечить надійний захист не тільки від шкідника, а й від різних видів гнилей на плодах. На пізньостиглих сортах використовують кілька обробок інсектицидом: через 10 днів після обробки Актеллік® застосовують суміш Проклейм® 0,5 кг/га + Світч® 1 кг/га.

Чи потрібно обробляти сад після збору врожаю? Саме в цей час активно розвиваються кокомікоз і клястероспоріоз і одночасно закладається майбутній урожай. Тому відповідь очевидна. Профілактичні обробки проводять контактними препаратами, але при перших ознаках кокомікозу застосовують Топаз® 0,4 л/га.

На початку листопада не забуваймо також про 5-процентний розчин сечовини по листю. Це зменшить накопиченню інфекції наступного року.

* Світовий досвід використання.

Гарних вам урожаїв!

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ