Овочі-Ягоди-Сад

Високоякісні плоди черешні можливі за умов обладнання саду протидощовими та протиградовими накриттями

Візит у черешневий сад

Візит у черешневий сад

Стабільні поставки на свіжий ринок високоякісних плодів черешні можливі лише за умови, що сад культури обладнано протидощовими та протиградовими накриттями.

Перебуваємо у Центральній Польщі у господарстві пана Януша. Він протягом багатьох років очолює господарство, яке спеціалізувалося на вирощуванні яблук. Кілька років тому садівник вирішив спробувати свої сили й у вирощуванні черешні. Ідею підказали навчально-практичні семінари, що організувала компанія Dwa Jabłka. Частина семінарів відбувалася у садибі компанії, а частину було реалізовано у формі візитів у провідні садівничі господарства Італії. Учасників знайомили з різними системами ведення черешневого саду, не бракувало й конкретних рекомендацій щодо вибору конструкції для саду у ґрунтово-кліматичних умовах Польщі. Під час семінарів вели мову про залежність системи ведення саду від обраних сорту й підщепи, а також про те, як конструкція саду впливає на затрати ручної праці з його догляду.

Натхненний навчальними семінарами садівник заклав черешневий сад 2017 року. Крону черешневих дерев вирішив формувати за типом Marchand Drapeau (так званий прапор). Щоб отримати таку крону, дерева (некороновані саджанці) під час садіння розташовують так, щоби центральний провідник утворював із горизонтом кут 45 °. Пагони, що згодом утворюються на провідникові, спрямовують під прямим кутом до провідника (90 °). З умовною горизонтальною лінією ці, новоутворені пагони теж повинні утворювати кут 45 °. Коли формування крони закінчать, і сад вступить у плодоношення, з дерев буде сформовано плодову стіну. Дерева у системі Marchand Drapeau мають неглибоку площинну крону, гілки якої розподіляються у вертикальній площині, що збігається з віссю ряду. Перевагою саду такої конструкції є спрощений збір урожаю передусім завдяки рівномірному і доступному для людського зросту розташуванню плодів у кроні. Черешневий сад, крону дерев у якому сформовано за типом Marchand Drapeau, характеризується високою щільністю, зазвичай це близько 1190 рослин/га, їх рекомендовано розташовувати за схемою 3,5 × 2,4 м.

Отже, черешневі насадження господарство пана Януша створило на основі сортів Світ Аріана, Світ Лоренц, Грація Стар та Кордія (Sweet Aryana, Sweet Lorenz, Grace Star, Kordia). Сорти, а також підщепу Gisela 5 підібрали у співпраці з провідними італійськими розсадниками. Підбір сортів враховував і їх взаємозапилення у майбутньому саду, і локацію майбутніх товарних насаджень.

Система опор

Ведення черешневого саду за системою Marchand Drapeau передбачає використання системи опор — шпалери. Основою шпалери є стовпи (опори). Вони мають бути надійними й слугувати протягом усієї експлуатації саду, або й довше. У практиці сучасного садівництва найнадійнішими для створення шпалери є опори з попередньо напруженого залізобетону — так званого струнобетону. Вони витривалі до навантажень, що виникають унаслідок шквальних вітрів і парусності крони. Також такі опори є ідеальним рішенням у разі обладнання саду надкроновим дощуванням — за достатнього обсягу поливної води останнє ефективно захищає плодові від весняних поворотних приморозків.

Захист урожаю

Отримання на черешні високого урожаю одномірних, великих і якісних плодів ще не все. У період дозрівання плоди черешні слід захистити від дощів, які провокують їх розтріскування. Ці пошкодження є небезпечними, адже у тріщинах шкірочки (ранах) оселяються збудники грибних хвороб — гнилі, які швидко уражають сусідні плоди, навіть якщо їхня шкірочка ціла. Як наслідок, без протидощового захисту увесь отриманий на черешні врожай опиняється під загрозою знищення. Ще одна небезпека для урожаю черешні — шкідник вишнева муха. Культура формує врожай найпершою серед інших деревних порід у сезоні, відповідно, плоди дозрівають швидко, й на дотримання періоду очікування у разі застосування таких радикальних інсектицидів, як фосфорорганічні, часу не завжди вистачає. Виникає дилема: постачати на ринок привабливі й неушкоджені плоди з небезпечним рівнем залишків пестицидів, чи ризикувати товарністю плодів на догоду безпеці покупця. Потребує урожай черешні й захисту від граду. Нині монтаж спеціальних антиградових конструкцій став класикою у саду яблуні, лохини, столового винограду тощо. Потребує протиградового захисту і черешня. І це зрозуміло. Адже умовою співпраці з роздрібними мережами, через які нині продається левова частка фруктів на свіжому ринку, є регулярність поставок якісних плодів.   

Усі три озвучені завдання захисту — захист урожаю від дощів під час дозрівання (плівкові накриття саду), захист плодів від вишневої мухи (обгортання саду сіткою із дрібною чарункою) та протиградові конструкції, на яких монтують спеціальну міцну сітку, можна реалізувати за умови, що опорою для шпалери слугуватимуть стовпи зі струнобетону. Щоб висоти опор вистачило для виконання цих завдань, після монтажу стовпи мають на 4,2 м виступати над поверхнею ґрунту.

Слід зазначити, що плівкові накриття саду в період дозрівання урожаю є безальтернативним способом захисту плодів від розтріскування, адже абсолютно стійких до розтріскування сортів черешні не існує. Плівкові накриття розташовують під протиградовими сітками й розгортають лише на кілька тижнів, коли у культури дозріває урожай. Захист, який дають плівкові накриття, гарантує, що плоди без ризику пошкодження зможуть перебувати на дереві аж до досягнення повної збиральної стиглості. Завдяки цьому їхні розміри та маса будуть максимальними, й потенціал сорту вдасться реалізувати повністю. Дозрівання урожаю в обладнаному захисними накриттями саду буде дружним — завдяки мікроклімату, що там встановиться, як наслідок, збір врожаю вдасться виконати з меншою кількістю заходів в сад.  

Саме такий, обладнаний шпалерою з опорами зі струнобетону, протиградовими та протидощовими накриттями й сіткою для захисту від вишневої мухи, сад і створив польський садівник пан Януш. Якщо у читача виникнуть додаткові запитання щодо цього саду черешні — у фірми Dwa Jabłka є контакти його господарів й зустріч із ними можна легко організувати.

Магдалена Заторська, компанія Dwa Jablka, Польща

журнал “Садівництво по-українськи”, червень 2020 року 

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Садівництво по-українськи” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ