Овочі-Ягоди-Сад

Україна експортує найменшу частку урожаю яблук серед країн Європи

Україна експортує найменшу частку урожаю яблук серед країн Європи

Понад 60% урожаю українських яблук іде на перероблення, на свіжий ринок в Україні – 35% і лише 5% – на експорт. Довоєнний експортний відсоток становив 7%, а нині – 2–3%.

Такими даними у своїй статті для журналу «Садівництво по-українськи» поділився Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit.

Він порівнює цю статистику з великими виробниками яблук в Європі. Польща експортує 21% від всього свого виробництва, Італія – 38%, Франція – 16%, Іспанія – 18%. Бельгія і Нідерланди, хоча і є великими реекспортерами, експортують/реекспортують на зовнішні ринки 60–70% яблук, якщо співвідносити з обсягами власного виробництва.

«Це значить, що їм не вистачає власного обсягу і вони закуповують іще, а потім експортують, – уточнив він. – Ці держави добре розуміються на маркетингу. І для них це не просто слоган на коробці, а дещо глибше, вибудуване десятиліттями».

Далі Гуржій пропонує подивитись на статистику найближчих конкурентів України. Молдова експортує 22% від вироблених яблук, Сербія – 27%.

«Ця статистика ще цікавіша, якщо знати, що ці країни виробляють приблизно 500 тис. тонн яблук на рік, тобто є нашими найближчими сусідами серед перших п’ятнадцяти виробників, якщо порівнювати виробництва саме яблук на свіжий ринок», – резюмував експерт.

Читайте також: Вінницький фермер планує закладати нові сади та виходити на експорт