Тваринництво

Середня ціна молока-сировини вже нижче 17 грн/кг

Середня ціна молока-сировини вже нижче 17 грн/кг

Середньозважена ціна трьох ґатунків молока-сировини на 10 листопада була на рівні 16,95 грн/кг (без ПДВ), що на 18 коп. менше, ніж місяць тому.

Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі.

Так, середня закупівельна ціна молока екстраґатунку впала на 20 коп., як порівняти з першою половиною жовтня, ‒ до 17,05 грн/кг. Діапазон цін у господарствах варіювався від 16,5 до 17,5 грн/кг.

Вищий ґатунок на 10 листопада в середньому коштував 16,9 грн/кг ‒ на 15 коп. менше, ніж місяць тому. Ціни на молоко цього ґатунку коливалися в межах 16,5-17,1 грн/кг.

Середня ціна на молоко першого ґатунку також знизилася на 15 коп., як порівняти з першою половиною жовтня, до 16,5 грн/кг. Мінімальна ціна в господарствах ‒ 16,5 грн/кг, а максимальна – 16,7 грн/кг.

Георгій Кухалейшвілі зауважує, що закупівельні ціни знизилися на всі ґатунки, бо пропозиція молока-сировини перевищує попит, а склади заповнені біржовими товарами, які складно реалізувати. Попри очікування, експорт молочної продукції до ЄС за новими квотами після 29 жовтня не відновився, оскільки європейські трейдери пропонують нижчі ціни на готову продукцію, ніж торік на тлі падіння цін на біржові товари у світі.

Скоротилися обсяги експорту вершкового масла до Казахстану, Молдови та Південного Кавказу через збільшення пропозиції товару з боку конкурентів.

Підвищення цін на молоко-сировину стримує слабкий попит на молочні продукти на внутрішньому ринку. Супермаркети роблять акції на молочні продукти, та кількість товарів на складах усе ще значна. Без звільнення складів активізація попиту на молоко-сировину та стабілізація цін малоймовірні. Ймовірний певний сплеск продажів на напередодні новорічних свят.

Блекаути стали викликом для молочної галузі. Відключення електроенергії ускладнює зберігання та реалізацію продукції, збільшує виробничі витрати через використання дизельних генераторів. Водночас зростає збитковість виробництва сухого молока, казеїну й вершкового масла.