Морква і буряк люблять більше холоду, а цибуля і картопля – вентиляції

Зберігання моркви потребує більшої холодильної потужності, ніж цибуля, але морква (а також капуста і буряк) чудово зберігається і без активної вентиляції, без чого не обійдеться ані цибуля, ані картопля.
Про це у своїй статті для журналу «Плантатор» написав Едуард Сложенко, експерт групи компаній Fresh Engineering Group і Alfa Engineering Group.
Системи вентиляції для зберігання овочів у контейнерах можна поділити на три типи: об’ємна (іншими словами припливно- витяжна), напірна та аспіраційна.
«Якщо перший тип може використовуватися дуже обмежено для окремих продуктів та нетривалих термінів зберігання, то два наступних становлять основу якісного, тривалого (до 12 місяців) зберігання цибулі та картоплі», – пояснив Сложенко.
Десь краще робити напірну вентиляцію, яка продуває контейнери, а в інших випадках – аспіраційну систему, яка навпаки всмоктує повітря крізь контейнери. Все залежить від геометрії та розташування камер у будівлі. Тому набагато легше спроектувати сховище з нуля, адже реконструкції старого приміщення завжди ставить набагато більше викликів.
«Застарілі сховища, побудовані у минулому столітті, вже не відповідають умовам сучасного клімату в Україні, і потребують, насамперед, додаткового утеплення, гідроізоляції, збільшення потужності холодильного обладнання тощо, що у перерахунку на 1т зберігання може обернутися більшими капіталовкладеннями ніж будівництво з нуля», – резюмував автор.
Читайте також: Едуард Сложенко: «Після війни темпи будівництва овочесховищ зростуть у кілька разів»