Регулятор росту дав більш тверді ягоди винограду перед збиранням

Підвищену щільність ягід винограду під час збору врожаю забезпечує використанння регулятора росту рослин – синтетичного цитокініну (CPPU).
Такі результати дали спільні дослідження агрономічних наукових закладів Чілі і Нідерландів, пише журнал «Садівництво по-українськи».
Дослідники подивилися, як працюють гени, що відповідають за поділ клітин і будову клітинної стінки, у квітках, які обробили препаратом CPPU. Виявилося, що після такої обробки клітини починають активніше ділитися, а їхні стінки перебудовуються.
У результаті під час цвітіння утворюється більше зав’язей. У цих зав’язях, зокрема в зовнішній частині м’якуша (мезокарпії), виявили більшу кількість клітин.
Також було помічено, що в клітинних стінках змінився склад — зокрема зросла кількість структур, які роблять стінку більш щільною та насиченою кальцієм. Це свідчить про те, що вже на дуже ранньому етапі розвитку формуються ягоди з більш твердою м’якоттю.
Читайте також: Посуха на півдні Одещини ставить під загрозу врожай винограду