Тваринництво

Жири в раціоні птиці впливають на якість м'яса

Жири в раціоні птиці впливають на якість м'яса

У птиці жир наявний у вигляді підшкірного, міжм’язового, внутрішньом’язового та абдомінального жиру. Жир, що вживається з кормом, безпосередньо впливає на склад жиру тіла й на ніжність, соковитість і стійкість м’яса до зберігання. Тому вид використовуваного жиру пов’язаний із якістю м’яса, пише журнал «Наше птахівництво».

Уведенням жирів певного жирнокислотного профілю в раціон можна збагачувати відповідними жирними кислотами (наприклад, омега 3) жири тіла птиці чи яйця. Встановлено, що підвищений вміст легкоокислюваних поліненасичених жирних кислот (омега 3) у тушках погіршує їхню здатність до тривалого зберігання.

Так, дослідники відгодовували курчат-бройлерів кросу Кобб 500 кукурудзяно-соєвими раціонами з трьома джерелами жиру: ріпакова олія, соняшникова олія та яловичий жир. Кращі результати вирощування (приріст живої маси й конверсія корму) зафіксовано за використання соняшникової олії (4%) чи суміші яловичого жиру та ріпакової олії (2% + 2%).

Жива маса курчат у 42 дні становила 2,4 кг і 2,65 кг за конверсії корму 1,57 і 1,62 відповідно. При цьому мінімальний вихід абдомінального жиру (0,75% та 1,01%) спостерігали в групах курчат, які отримували корми з соняшниковою чи ріпаковою олією. Застосування яловичого жиру підвищувало кількість внутрішнього жиру до 2,6%.

Подібна картина спостерігалася й за використання яловичого жиру та соняшникової олії в раціоні, в основі якого були кукурудза, просо, соєвий шрот та арахісова макуха. Кількість абдомінального жиру й уміст холестерину в м’ясі (грудні м’язи, стегно) була істотно нижчою в курчат, які отримували раціон із соняшниковою олією чи з сумішшю соняшникової олії та яловичого жиру.

Раніше ми писали, скільки жирів додавати в корми для птиці.