У Бельгії запрацювала перша у світі плантація порею на гідропоніці

У бельгійському місті Іпр сімейне господарство Boudry запустило першу у світі масштабну відкриту плантацію порею на гідропоніці. Вирощування відбувається на плавучій платформі площею 3 тис. м² (0,3 га), що відповідає врожайності 1,5–2 га у відкритому ґрунті.
Про це повідомляє Vilt.
Проєкт реалізують у співпраці з дослідницьким центром Inagro, овочевим кооперативом REO, компанією Hydromasters та фірмою Indurra.

У системі рослини ростуть не в землі, а на плотах у басейні з безперервною циркуляцією поживної води.
«Ми можемо точно регулювати подачу води й живлення, завдяки чому отримуємо однорідний і здоровий порей у коротший термін», – пояснив дослідник Inagro Тім Де Кайпере.
Фермер Барт Боудрі підтвердив: «Ріст відбувається швидко, продукція чиста, і потрібно менше праці». Система усуває бур’яни, ґрунтові хвороби та вимивання добрив, характерні для традиційної технології.
Розробка тривала майже 10 років. Цього літа висадили перші рослини, а до кінця року планують випробувати прототип робота для автоматичного збирання. «Дослідження довели рентабельність навіть з урахуванням інвестицій, а результати смакових і зберігальних тестів підтвердили якість», – зазначив менеджер REO Рік Декат.
Керівник REO Філіп Ванаєн підкреслив, що гідропоніка не замінить, а доповнить традиційне вирощування. Західнофламандський депутат із сільського господарства Барт Наеяерт назвав проєкт «масштабованою інновацією», яка посилює роль регіону на світовому ринку.
Читайте також: Фермер-зерновик почав вирощувати овочі на Чернігівщині