Три чинники продуктивності корови

Продуктивність корови, що є головним показником ефективності молочної ферми, насамперед залежить від менеджменту. Це ‒ правильна організація годівлі, якісно складені й використані раціони.
На цьому в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer наголосив головний технолог ТОВ «Україна 2001» Віктор Харкавлюк.
«Наступне ‒ якісне групування тварин. Якщо молоді корови перебувають зі старшими, останні домінуватимуть, і молоді матимуть проблеми з відтворенням тощо», ‒ пояснив він. ‒ І нарешті ‒ правильне і вчасне осіменіння тварин».
Усі ці елементи взаємопов’язані, підкреслив Віктор Харкавлюк. Не буде правильної годівлі, не вистачатиме якихось елементів ‒ у результаті провал у відтворенні, тварини не приходитимуть в охоту.
«Із 80-го дня ми застосовуємо схеми синхронізації статевого циклу, з 60-го по 80-й день ‒ природна охота, ‒ зазначив спеціаліст. ‒ Можливо, надалі зміщуватимемо для подовження лактації до 100-го дня. Сьогодні доїмо по 34 л на день. Ураховуючи, що на комплексі всі корови ‒ першої лактації, які почали телитися в листопаді 2024 року, це ‒ нормальні обсяги. Гадаю, збільшимо ще до 35 л, а на другу лактацію вийдемо і більш ніж 40 л».
Як повідомлялося, генетична селекція «Кищенців» спрямована на створення корів, із якими легко працювати.