Метаболізм протеїну у жуйних і моногастричних тварин суттєво відрізняється

Метаболізм протеїну у жуйних тварин суттєво відрізняється від засвоєння білків у шлунково-кишковому тракті моногастричних. У жуйних у цей процес залучено мікробну популяцію, що населяє рубець, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Отож частина протеїну, що потрапляє у рубець корови з кормами у вигляді аміаку й небілкового азоту, стає їжею для бактерій, які його населяють. Бактерії так само перетравлюють вуглеводи і синтезують мікробний білок.
Натомість інша частина протеїну без змін проходить у кишківник, не піддаючись впливу бактерій, і є джерелом додаткових амінокислот, які корова не може отримати від синтезу мікробного протеїну. Такий протеїн називається байпасним, або транзитним.
А надлишковий аміак, який не з’їли бактерії рубця, без затримки потрапляє в кровоносне русло, яке спрямовує його у печінку корови. Там він перетворюється на сечовину й виводиться із сечею, за винятком тієї, яка реабсорбується в нирках і зі слиною повертається у рубець для повторного використання у травленні.