Яблука варто збирати у вологу тару та негайно охолоджувати
Якщо фермер збирає яблука і груші у дерев’яну тару і у неї відправляє на зберігання, ящики і контейнери мають бути вологими. Протягом доби плоди слід охолодити до +4..6°C.
Про це у своїй статті в журналі «Садівництво по-українськи» розповів Ян Блащик, професор Краківського аграрного університету (Польща).
«Деревина тари має бути вологою, тому що основна маса плоду – це вода, і, якщо ми будемо збирати яблука і груші у сухі скрині, сприятимемо інтенсивній інспірації, що у свою чергу спричинятиме додаткові витрати», – пояснив спеціаліст.
Якщо збирання і завантаження продукції виконано правильно, не пізніше, ніж протягом доби яблука та груші слід охолодити приблизно до +4..6°C, додав Ян Блащик. Далі упродовж 4-6 днів треба забезпечити охолодження до остаточної температури, при якій ці плоди будуть зберігатися.
«Для яблука оптимальна температура 0..+3°C, для груші: -1..0°C. Якщо ви вже забезпечили цей рівень, коливання градусника у період зберігання не можуть бути занадто великими, ми допускаємо плюс-мінус 0,5°C», – уточнив учений.
Читайте також: Препарат допомагає долати дефіцит збирачів яблук