Тваринництво

Протеїни у формі амінокислот утворюють основу для росту теляти

Протеїни у формі амінокислот утворюють основу для росту теляти

Для оптимального росту телят потрібні амінокислоти ‒ спеціальний будівельний матеріал. пише журнал The Ukrainian Farmer.

Є 22 види амінокислот: незамінні амінокислоти, які тварина не може виробляти самостійно, і замінні амінокислоти, що продукуються самостійно в печінці. Для правильного функціонування дуже важлива не лише кількість амінокислот, а й їхнє співвідношення. Дефіцит однієї амінокислоти не дає виробити певний білок у організмі тварини навіть за наявності інших амінокислот у великій кількості.

Важливими незамінними амінокислотами для теляти є лізин, метіонін, треонін, триптофан, лейцин та ізолейцин ‒ усі вони беруть участь у синтезі білка. Інші амінокислоти також обов’язкові для телят.

Протеїни у формі амінокислот утворюють основу для росту теляти. Низький запас протеїну/амінокислот сповільнює ріст. Дефіцит може призвести до поганого розвитку й додаткового тиску на імунну систему тварини. А надлишок білка в організмі ‒ спричинити проблеми з травленням і погане засвоювання.

Загальна потреба малого теляти в протеїні/амінокислотах залежить від затрат енергії на підтримання життєдіяльності організму й бажаного денного приросту. Так, для підтримання молочних телят вагою 40-75 кг необхідно 0,4-0,7 г сирого протеїну на 1 кг ваги тіла. Для росту ‒ 290-320 г сирого протеїну на 1 кг приросту та 24-27 г лізину і 6,7-7,5 г метіоніну.

Як повідомлялося, замінники молока для телят можуть містити молочні й рослинні протеїни.