Тваринництво

Замінники молока для телят можуть містити молочні й рослинні протеїни

Протеїн впливає на якість замінників незбираного молока (ЗНМ) для телят, це – необхідний елемент для розвитку кісток, шлунку й нарощування м’язів, пише журнал The Ukrainian Farmer.

ЗНМ можуть містити молочні й рослинні протеїни. Новонароджене теля здебільшого здатне перетравлювати тільки молочні протеїни, адже виробляє обмежену кількість ензимів.

Молочний протеїн виділяють з коров’ячого молока, він найкраще перетравлюється – на 98-100% молодняком і має добрий амінокислотний склад. У перші тижні життя теляти основне вигодовування має бути тільки молоком.

Найпоширенішою сировиною ЗНМ, що містить молочні протеїни, є сухе знежирене молоко, концентрат сироваткового протеїну, суха делактозна сироватка й суха солодка або кисла сироватка.

Уведення до раціону рослинних протеїнів має певні переваги: скорочує витрати, замінюючи дорогу молочну сировину, та готує кишківник до переходу від молочної фази до фази годівлі грубим кормом (з умістом рослинного протеїну). Додавання високозасвоюваного рослинного протеїну спровокує виробництво ензимів у рубці й кишківнику та підготує теля до перетравлення грубого корму на пізніших стадіях розвитку.

Найбільш використовуваними рослинними протеїнами є гідролізований пшеничний протеїн (пшеничний глютен) і соєвий протеїновий концентрат. Гідролізований пшеничний протеїн виготовляють із пшеничного борошна, відділяючи глютеновий протеїн від пшеничного крохмалю. Він дуже добре підходить для виробництва ЗНМ для телят, адже містить мало клітковини й золи та близько 80% високоперетравного протеїну (90-95%). Під час розчинення у воді мало випадає в осад.

Соєвий протеїн містить близько 60% протеїну й має оптимальний амінокислотний склад. У невеликих кількостях може заміняти молочний протеїн у ЗНМ, забезпечуючи прийнятний ріст і продуктивність теляти. Однак його слід уникати в замінниках молока через низький рівень перетравності (80%). Окрім того, соєвий протеїн слабко розчиняється у воді й випадає в осад.