Агрономія

Як програми товарного кредитування допомагають агровиробникам долати виклики сьогодення

Як програми товарного кредитування допомагають агровиробникам долати виклики сьогодення

Українському агровиробникові розслаблятися немає коли: кожен новий сезон приносить нові виклики, які не мають кінця-краю. До лихоліття повномасштабної війни додалися надзвичайно складні погодні умови 2024 року, особливо в південних регіонах України. Через постійний брак коштів програми кредитування стають як ніколи актуальними.

Зокрема, це стосується товарного кредитування. Так, завдяки програмі «Кредитний Коридор» компанії АDAMA український агровиробник може вчасно отримати необхідні основні та мікродобрива та засоби захисту рослин. Відстрочка надається на термін від 90 днів, а розрахуватись можна коштами або зерном.

Наші сьогоднішні співрозмовники — власники двох господарств із Кіровоградщини та Миколаївщини в складних умовах сьогодення не опускають руки, а й далі розвивають свої господарства, зокрема спираючись на підтримку з боку компанії ADAMA.

Знайомтеся: Сергій Оношенко, власник ТОВ «Глодоська Скіфія» (Кіровоградська обл.), та Олександр Бойко, власник ТОВ «Златожар» (Миколаївська обл.). Це їх розповідь.

Сергій Оношенко

Сергій Оношенко, власник ТОВ «Глодоська Скіфія»

Ми обробляємо 4200 гектарів земель. Намагаємося тримати більш-менш розмаїту сівозміну, хоча й працюємо в посушливому регіоні. Сіємо озимі зернові, озимий ріпак, соняшник і кукурудзу. Раніше була і соя, проте це така культура, що за наших умов дає нормальну врожайність раз на 3–4 роки, тому поки що від неї відмовилися.

Також ми маємо приблизно 500 голів ВРХ і свинарство. Щодо першого можу сказати — це просто соціальний проєкт, щоб забезпечити робочі місця: разом у нас працюють 130 людей, які отримують достойну зарплатню. Свинарство — це вигідніший напрям, але потрібно все робити на сучасний лад. Ми вже років сім добудовуємо свинокомплекс, але через брак фінансів і досі не можемо його завершити.

Цей рік був дуже складним щодо погоди, оскільки з початку весни майже не було опадів. Звісно, що це безпосередньо відбилося на врожайності. Якщо торік ми зібрали під 7 т/га озимої пшениці, то цього — ледве витягнули на 5 тонн. Соняшнику було 3,5 т/га, а нині — 2,5 т/га, озимого ріпаку — понад 3 т/га, а цьогоріч — 2 т. І, нарешті, кукурудза минулого сезону «насипала» аж 9 т/га, тоді як нині — удвічі менше.

З іншого боку, 2023 року ціни на зерно були просто мізерними, а нині вони відчутно підвищились. Тому навіть із такими високими для нашого регіону показниками, як торік, ми просто вийшли в «нуль». Не знаю, як буде цього року: витягнемо ми в «нуль» чи — ні…

Наша технологія обробітку ґрунту передбачає класичну оранку з періодичним чизелюванням. Через брак вологи земля дуже важка, натрапляємо на постійні ризики. Так, посіяли цього року 600 гектарів ріпаку, отримали сходи, які загинули без вологи. Ми не здалися й після довгоочікуваного дощу посіяли на тому самому місці нових 400 гектарів ріпаку. Маємо отримати хороші сходи, а там буде видно. Мусимо ризикувати.

Я маю вже 30 років досвіду роботи в сільському господарстві. Звісно ж, працював із різними людьми, з різними компаніями, побачив усього. З ADAMA я знайомий вже вісім років. Попервах ми приглядалися один до одного, я користувався їх кредитуванням. Усім був задоволений, але мені не дуже зручно було розраховуватися в прописану в контракті дату, бо, почекавши кілька місяців, я міг продавати зерно відчутно дорожче. Запропонував це ADAMA, і вони пішли мені назустріч зі ще гнучкішими умовами кредитування. В результаті всі були задоволеними.

Рік на рік не припадає. Пригадую страшну посуху 2020 року, коли ми посіяли 1500 гектарів кукурудзи й отримали врожайність… 350 кілограмів з гектара… Це була катастрофа — у мене в принципі не було грошей, щоб розрахуватися за своїми кредитними зобов’язаннями. Проте ADAMA тоді підставила мені плече. І я сказав: «Я зрозумів, що мені з вами — по дорозі!» Ось так і співпрацюємо — вже досить давно зі взаємною вигодою.

У межах програми «Кредитний Коридор» я беру в ADAMA ЗЗР і мінеральні добрива з відтермінуванням платежу та за адекватними цінами. І що не менш важливо — це справді якісні препарати, які реально допомагають нам покращувати технологію й бути впевненими, що наші посіви захищено. Не можу виділяти якийсь один препарат — усі продукти ADAMA класні, особливо фунгіциди й інсектициди.

Мені дуже подобається, що всі їхні препарати ідуть разом із серйозним технологічним супроводом. У нас є кваліфікований агроном, приїздять їхні фахівці, і ми спільно вирішуємо агрономічні питання. І до того ж із нами працює справді класний менеджер ADAMA, а це дуже важливо, бо в нашій справі багато чого залежить саме від суто людських якостей.

Наприкінці скажу, що ми всі, увесь наш колектив, працюємо на совість. Один у полі не воїн — колектив вирішує все, а керівник тільки організовує. Дбайливо ставимося один до одного й до землі. Хто прийде після мене, для того я залишу гарну й родючу землю.

Олександр Бойко

Олександр Бойко, власник ТОВ «Златожар»

У нас родинне господарство, засновниками якого є я, дружина й син. Ми обробляємо близько 1500 гектарів земель. Це озима пшениця, ячмінь, ріпак, льон, соняшник, горох. Також вирощував коріандр і сочевицю. У нашому регіоні не можна стояти на місці — потрібно розвиватися, оскільки дуже сутужно з вологою. Тому робимо ставку на сучасні технології — нову техніку, власне зберігання, точне землеробство.

Постійно експериментуємо та випробовуємо щось нове. Так, кілька років тому я першим в Україні придбав австрійську установку для підживлення ґрунтів за допомогою вихлопних газів. Працюємо практично за всіма технологіями обробітку ґрунту — no-till, strip-till, мінімальний обробіток й інше. Ось у цьому сезоні, хоча й не мали жодного нормального дощу, поготів вдалося отримати середні результати врожайності. Щороку підлаштовуємося під конкретні погодні умови.

Після того, як я придбав господарство, оновив тут практично все: інфраструктуру, техніку, підходи — все, на що вистачило коштів. Сьогодні маємо злагоджений колектив, у якому працюють вісім фахівців. Боремося за кожну людину, бо нереально сьогодні знайти людей на нову техніку й обладнання.

Розраховуємо мінеральне живлення суворо за даними аналізу ґрунтів і шукаємо оптимальні рішення. Так, цього року вносили по 50 кг/га складних добрив разом із сівбою, а все інше — у вигляді КАС. Беремо до уваги опади, особливості ґрунтів на кожному полі й розробляємо найефективнішу стратегію.

Чим мені від початку подобається ADAMA — тим, що це ізраїльська компанія, а отже, усі її рішення випробувано у схожих із нашими спекотних посушливих умовах. Торік я частково випробував її препарати й побачив реальні позитивні результати. Тому цього сезону застосовував їх значно ширше. Варто обирати те, що саме вам потрібно, і те, що реально працює. Саме такі рішення я знайшов в ADAMA. Бо препаратів на ринку багато, і кожен менеджер красиво розповідає: мовляв, тільки купіть… Ми нічого не купуємо, не випробувавши. Наприклад, нова техніка обов’язково має попрацювати в нас на полі.

Усі продукти ADAMA, які ми в себе вносили, виявилися ефективними. Особливо хочу виокремити фунгіциди КУСТОДІЯ та ОРІУС, утім, сподобалося практично все. Ми беремо ЗЗР і міндобрива зі зручним для нас відтермінуванням. Річ у тім, що сьогодні, якщо людина працює повністю за свої гроші, акуратно сплачує податки й розраховується з працівниками, платить за оренду, то вільних грошей у неї немає. Немає такого, щоб хтось мені щось приніс і дав. А от з ADAMA завжди можна знайти оптимальне рішення й отримати потрібні ресурси в кредит на хороших умовах, щоб виростити врожай.

Ще одне — я ніколи не беру препаратів без відповідного технологічного супроводу. Завжди всім кажу: якщо я у вас замовляю, то від вас обов’язково повинен бути агроном. Компанія ADAMA цю важливу умову виконує бездоганно, і з нами постійно працює розумний фахівець Едуард Горбатюк. Якщо потрібно, допомагають інші фахівці компанії, і це забезпечує високу ефективність застосування препаратів. Поготів, що в деяких із них дуже цікаві формуляції з різними діючими речовинами, і потрібно зрозуміти, як, коли і де їх краще застосовувати.

Сьогодні кредитування — це необхідна річ для ведення бізнесу. За програмою «Кредитний Коридор» брав і добрива, і ЗЗР. Триває війна, і треба обробляти й сіяти. Ми відчуваємо великий тиск інфляції. Держава про нас, таке враження, ніби забула, а от ADAMA — ні. Такі програми є вкрай важливими.

Цього року, незважаючи на багатомісячну посуху і сильну спеку, отримали непогані результати врожайності — 4 т/га озимої пшениці, від 4 до 5 т/га ячменю, 13–14 ц/га соняшнику і по 11 ц/га висококласного насіння льону. Звісно ж, що мало б бути більше, але з огляду на погоду це й так добре.

Дуже б хотілося мати власне зрошення, але в повномасштабну війну ми не можемо собі дозволити такі інвестиції. Потроху розвиваю переробку — є крупоцех, також сам виробляю високоякісні олії — із соняшнику, льону й інших культур. Можна було б розвинути й цей напрям бізнесу, бо маємо в ньому хороший досвід і напрацювання. Працювати сьогодні дуже складно, але ми не здаємося.

Віталій Мороз

Віталій Мороз, менеджер з аналізу ризиків, керівник проєкту «Кредитний Коридор» ТОВ «Адама Україна»

Компанія ADAMA й далі підтримує українських аграріїв у ці складні для країни часи. Розуміючи виклики, на які натрапляють сільгоспвиробники, ми надаємо їм можливість придбати високоякісні засоби захисту рослин від світового виробника, а також основні та мікродобрива на умовах відтермінування платежу. Надаємо постійну агрономічну підтримку й допомогу в реалізації вирощеної сільгосппродукції. Таким чином, компанія забирає на себе частину проблем аграріїв, щоб вони мали змогу сконцентруватися на основному — вирощувані зернових та олійних культур, забезпечуючи державну та світову продовольчу безпеку.

Завдячуючи підтриманню USAID, компанія ADAMA зробила товарне кредитування для аграріїв ще доступнішим. Минулого сезону переконалися в перевагах «Кредитного Коридору» 270 господарств, які отримали товарів на понад 11 млн доларів. Другий сезон програми нещодавно розпочався, але вже 36 аграріїв прокредитувалися на 800 тис. доларів. Попереду багато викликів, але ADAMA завжди поруч!

* Проєкт «Кредитний Коридор» реалізується завдяки підтриманню американського народу, наданому через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у рамках Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яку виконує компанія Chemonics International.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ