Агрономія

Петро Лабазюк: «Наше правило — не зупинятися на досягнутому»

Петро Лабазюк: «Наше правило — не зупинятися на досягнутому»
Петро Лабазюк, генеральний директор групи компаній VITAGRO

Група компаній VITAGRO успішно розвиває кілька напрямів діяльності завдяки впровадженню новітніх технологій і мотивованому колективу

Групі компаній VITAGRO належить чільне місце в агропромисловій галузі України. Агрохолдинг, що тогоріч відсвяткував своє 20-річчя, відомий різними профілями діяльності: від вирощування культур і розвитку насінництва до ефективних свинокомплексів і молочних ферм. Таким чином, агрохолдинг забезпечує повний цикл сільськогосподарського виробництва.

Нині земельний банк групи компаній налічує понад 85 тис. гектарів орних земель у Хмельницькій, Рівненській і Тернопільській областях. У рослинництві компанія дотримується повноцінної сівозміни, вирощує традиційні й нішеві культури. Збіжжя зберігають у новому зерновому комплексі. Для забезпечення високоякісним посівним матеріалом компанія збудувала власний насіннєвий завод максимальною потужністю 13 т/год і встановила силоси загальним обсягом 5,4 тис. тонн. Високоякісне насіння закупають аграрії майже з усіх областей України.

Прагнучи створювати продукцію з доданою вартістю, компанія збудувала олійний завод. Вироблену на ньому соняшникову та ріпакову олію реалізує на експорт.

Відроджуючи галузь садівництва на Хмельниччині, команда VITAGRO дотримується філософії мінімізації застосування пестицидів заради того, щоб фрукти та ягоди можна було без побоювань вживати свіжими. Продукцію зберігають у двох сучасних фруктосховищах на 15 тис. тонн плодів. Змонтована сортувальна лінія дозволяє відбирати плоди за розміром, кольором і вагою — параметрами, що цікавлять кінцевого споживача. Сорти вирощують тільки експортно орієнтовані.

Компанія є лідером з розвитку свинарства у Західному регіоні України. Корми виробляють на власному комбікормовому заводі. Підприємство набуло статусу племінного господарства й вирощує племінних свиней канадської селекції. У перспективних планах — збільшення поголів’я свиноматок до 11,5 тис. голів, розвиток м’ясопереробки та торгівля продукцією під власним брендом.

У розвитку скотарства теж досягли успіхів. Загальне поголів’я перетнуло позначку в 5 тис. голів, з яких 3,5 тис. — молочні корови. Акцентують на високопродуктивну селекцію, а нетелів голштинської породи завезли з Німеччини. Усі ферми обладнано молокопроводами провідних іноземних компаній, у доїльних залах установлено обладнання компанії DeLaval.

Агрохолдинг відіграє важливу роль у розвитку та зміцненні економіки Хмельниччини — до місцевих бюджетів надходять суттєві кошти, що спрямовують на розвиток благоустрою. Про основні здобутки та головні конкурентні переваги компанії в інтерв’ю кореспонденту журналу The Ukrainian Farmer розповів Петро Лабазюк, генеральний директор групи компаній VITAGRO.

— Пане Петре, що дає наснагу для безперервного руху вперед і досягнення результатів ось уже третє десятиліття?

— Протягом двох десятків років із маленького підприємства на Хмельниччині ми поступово переросли в потужну компанію, яку знають в Україні. Реалізація кожного задуму, кожен крок уперед — усе дає підстави пишатися.

З нуля збудовано насіннєвий завод, завод із переробки гарбузового насіння, сучасне фруктосховище і сортувальна лінія, два елеватори — на Хмельниччині та Рівненщині, сучасний завод із виробництва комбікормів, олійне виробництво — це далеко не повний перелік наших здобутків. Проте найголовніше — це те, що за ці 20 років нам вдалося сформувати потужний, майже 6-тисячний трудовий колектив професіоналів, знавців своєї справи, мотивованих на результат. Досягнуті результати, амбітні цілі та бажання вивести вітчизняну аграрну галузь на серйозні позиції на світовому ринку надихають на наступні звершення.

— Що для вас є критеріями ефективного розвитку компанії?

— Новизна. Прогресивність. Ми в постійному пошуку новацій і впровадження новітніх технологій. Наше правило — не зупинятися на досягнутому. Ми добре розуміємо, що для ефективного ведення бізнесу в сучасних умовах потрібно завжди аналізувати й контролювати всі бізнесові процеси, своєчасно впроваджувати нові технології й підходи.

Група компаній постійно оновлює матеріально-технічну базу та технічний парк — щороку інвестуємо в придбання сучасної високопродуктивної сільськогосподарської техніки провідних світових виробників, яка збільшує ефективність виконання сільськогосподарських робіт, водночас забезпечуючи комфорт тим, хто її обслуговує. Також ми використовуємо систему супутникового моніторингу посівів, яка інтегрована з 1С, системами GPS моніторингу техніки та нашими дронами. Це дозволяє відстежувати стан посівів, контролювати й ефективно оптимізувати всі роботи.

Такій підхід стосується й інших напрямів діяльності: все, що ми вирощуємо, будуємо або модернізуємо, — у всьому запроваджуємо тільки якісні та сучасні інструменти й ресурси.

— Аграрна галузь на початку «нульових» і тепер — це абсолютно різні набори обставин. Як коригували свою діяльність у зв’язку з вимогами часу та ринку?

— Коли створювалося наше підприємство, то були надзвичайно складні часи для сільського господарства. Гостра потреба в пально-мастильних матеріалах спонукала працювати в цьому напрямі. Далі життя диктувало інші вимоги — в селах не було кому обробляти землі, бо колективні господарства «розвалилися». Тому ми вирішили спробувати себе в цьому напрямі, розпочавши з невеликого господарства. Далі географія з кожним роком розширювалася.

Тобто компанія VITAGRO завжди намагається відповідати запитам часу, швидко модернізуючи, розширюючи або чи впроваджуючи інновації.

— В умовах жорсткої конкуренції які компанії вдається зберігати й зміцнювати позиції одночасно в різних сегментах?

— Багатовекторність виробництва, розвиток різних напрямів господарювання із застосуванням прогресивних методик, технологій якраз і дають нам можливість витримувати жорстку конкуренцію.

Для себе ми обрали стратегію розвитку, дотримуючись якої не зупиняємося ні на хвилину. Ми автоматизували виробничі й управлінські процеси, постійно модернізуємо та розвиваємо всі наші сільськогосподарські об’єкти й одночасно інвестуємо в розвиток свого персоналу.

— Які основні ризики бачите для розвитку кожного з напрямів діяльності компанії і як їм запобігаєте ?

— Сільське господарство завжди було ризикованою справою. Погодні умови іноді можуть звести нанівець зусилля аграріїв. Проте не менші ризики відчуваємо через цінову нестабільність на сільгосппродукцію, через відсутність належної підтримки з боку держави.

Тому переважно сільгоспвиробники, на жаль, лишаються наодинці із серйозними проблемами.

— VITAGRO системно впроваджує сучасні технології в сільському господарстві. Розкажіть, на що саме спрямовано реалізовані рішення?

— Щодо розвитку рослинницького напряму, то ми щороку розширюємо парк сучасної сільгосптехніки. Завдяки цьому домагаємося якіснішого та ефективнішого обробітку ґрунту, ліпшого застосування мінеральних і органічних добрив. На допомогу аграріям прийшли дрони, завдяки яким отримуємо оперативну інформацію з усіх полів.

У тваринництві, зокрема, галузі свинарства, сучасні технології допомогли компанії завоювати лідерські позиції.

Сортувальна лінія на фруктосховищі, що сортує яблука за розміром, вагою й кольором, дає можливість задовольнити потреби споживача.

— Розростання компанії вимагає залучення більшої кількості працівників. Як ви вирішуєте кадрові питання, враховуючи дефіцит фахівців?

— Авторитет компанії сприяє тому, що VITAGRO популярне серед тих фахівців, які хочуть працевлаштуватися. Стабільна висока заробітна плата, соціальна підтримка працівників особливо зацікавлюють людей.

Останнім часом відчувається дефіцит робітничих професій. Саме тому компанія налагодила тісну співпрацю з професійними аграрними коледжами — допомагаємо обладнанням для виробничих майстерень. Учні цих закладів проходять практику в нашій компанії, навчаються у висококласних спеціалістів. Найкращим із них пропонуємо роботу.

Найголовніше, що хочемо бачити у працівниках, — це знання справи, відповідальність й ініціативність.

— Керувати компанією в різних підрозділах із центрального офісу — досить складно і в багатьох питаннях не ефективно. Яку модель керування обрала група компаній?

— Нещодавно ми перейшли на кластерну систему господарювання. Значну частину повноважень було передано безпосередньо на місця.

Керівники кластерів, інших підрозділів — це досвідчені працівники, які вирізняються ще й високою відповідальністю. Вони розуміють усі завдання й чітко їх виконують.

— У чому вбачаєте місію VITAGRO?

— Ми працюємо заради добробуту людей із турботою про Землю та майбутні покоління — такою є місія групи компаній VITAGRO. Тому всі бізнес-напрями ми розвиваємо, дотримуючись обраної місії.

Поряд із вирощуванням і переробкою сільськогосподарської продукції активно розвиваємо свинарство, скотарство, садівництво, елеваторний бізнес, а також розвиваємо такі екологічні напрями, як сонячна енергетика та екологічно чисті будівельні матеріали. Все, що ми робимо, ми робимо, розуміючи потреби людей.

— Ваша компанія відома своїми соціальними проєктами. Чи маєте особливий підхід у виборі проєктів для втілення?

— У тісній співпраці з керівництвом територіальних громад ми вирішуємо, які потреби для цих громад є нагальними, які завдання є першочерговими. Практикуємо й зустрічі з пайовиками, де вони висловлюють свої побажання, пропозиції.

Компанія вже неодноразово доводила чималою кількістю справ свою справжню турботу про села. Для сільських жителів ми часто стаємо першими помічниками. Підтримка медичних амбулаторій, освітніх закладів, вивезення сміття, розчищення доріг, прокладання водогонів, будівництво і ремонт доріг, підтримка галузі культури, допомога ветеранам, воїнам АТО/ООС, багатодітним, іншим категоріям населення — це не просто слова. Люди в цьому переконалися.

— Якою ви бачите свою компанію через 5 і 25 років? У що плануєте інвестувати?

— Як вже згадував, що нові плани підкидає саме життя. Тому, переконаний, що VITAGRO зможе втілити ще чимало цікавих ідей. З тим головним і незмінним є те, що вони мають бути корисними для людей.

Не буду загадувати, але дуже хочу, щоб наша компанія надалі змогла створити й ввести в експлуатацію переробні підприємства. І над втіленням цієї ідеї працюємо вже тепер.

Олеся Деркач

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ