Тваринництво

Як «Ґудвеллі Україна» вдалося поліпшити старт новонароджених поросят

Компанія «Ґудвеллі Україна» експериментувала з температурою на опоросі. В результаті виявилося, що певне зниження температури позитивно позначилося на поросятах.

Про це в інтерв’ю журнал The Ukrainian Farmer розповів територіальний керівник виробництва «Ґудвеллі Україна» Сергій Генсецький.

Заведено вважати, що для малих поросят потрібно тепло. Для цього в секторі опоросу встановлюють спеціальні кришки, під якими температура ‒ близько 35 °С, натомість у основній зоні ‒ на 5-6 °С нижча.

«Але свиноматкам комфортніше за нижчої температури, їм спекотно, вони не хочуть їсти, ‒ підкреслив Сергій Генсецький. ‒ Тож ми знизили температуру вже в перший тиждень опоросу до 21 °С. По-перше, поросятам під кришкою було не холодно. По-друге, тривалість опоросу в свиноматки скоротилася з 8 до 4 годин. Це дуже важливо».

Адже за тривалого опоросу останнім поросятам бракує кисню, вони довше оговтуються й надалі дуже повільно набирають вагу, пояснив він.

Після зниження температури поросята мають добрий старт і на 4 години раніше можуть попити молозива, більш концентрованого, з більшою кількістю антитіл. І кишківник поросят більш проникний для цих антитіл, резюмував Сергій Генсецький.

Як повідомлялося, для здоров’я кишківника поросят треба якраніше привчати до корму.