Як BCAA впливають на імунітет птиці
У печінці птиці серед амінокислот із розгалуженим боковим ланцюгом (BCAA) головним чином валін стимулює лімфогенез гранулярних та агранулярних лімфоцитів, а також збільшує кількість природних клітин-кілерів.
Про це пише журнал «Наше птахівництво».
BCAA також є стимулятором секреторного імуноглобуліну А слизової оболонки, що зменшує патогенне розмноження.
BCAA відіграють важливу роль як джерело палива для лейкоцитів, прозапальних цитокінів, як-от IL-12 і дендритних клітин. Вони функціонують для посилення вроджених і адаптивних імунних відповідей.
Дослідження підтверджують, що BCAA мають анаболічний та імуномодуляційний ефект. Рівень кортизолу в сироватці крові в досліджуваних групах птиці, яка отримувала BCAA з аргініном і цистеїном, знизився з 3,5 до 1,7 мкг/дл на 10-й день. Тоді як рівень гаптоглобіну впав із 19,84 до 13,59 мг/дл, а інсуліноподібного чиннику росту-1 збільшився зі 144 до 231 мкг/л на 35-й день, як порівняти з контрольною групою.
Загалом оптимальна кількість амінокислот важлива для синтезу цитотоксичних молекул, поліпептидів, імуноглобулінів, цитокінів тощо, а також для хімічного зв’язку та функціонування вродженої й адаптивної імунної системи.
Нагадаємо, раціон із дефіцитом валіну може погіршити прирости птиці.