За два роки повномасштабної війни виробництво фруктів знизилося на 10%
За час повномасштабної війни (2022-2023 роки) виробництво фруктів в Україні знизилось приблизно на 10%, але це не було критичним для забезпечення внутрішнього продовольчого ринку.
Про це повідомляють в Українській асоціації аграрного експорту (УААЕ).
Зазначають, що за інформацією Державної служби статистики, виробництво плодово-ягідної продукції в Україні у 2023 році становило 1996 тис. тонн, не змінившись у порівнянні з попереднім роком. В розрізі товарних груп спостерігалось незначне збільшення по зерняткових, деяке зниження щодо кісточкових, тоді як для ягід і горіхів змін фактично не відбулось. Основними тут звично стали зерняткові культури, зібрані в обсязі 1323 тис. тонн, серед яких виділялись яблука (1173 тис. тонн) і груші (145 тис. тонн). Урожай кісточкових склав 445 тис. тонн, в тому числі слив – 165 тис. тонн, вишень – 162 тис. тонн, черешень – 53 тис. тонн, абрикосів – 41 тис. тонн. Ягід було вироблено близько 121 тис. тонн, включаючи 53 тис. т суниць і полуниць, 34 тис. тонн малини й ожини, 23 тис. тонн смородини. Валовий збір горіхів дорівнював 107 тис. тонн.
За даними Асоціації, спеціалізовані підприємства 2023 року виробили в межах 500 тис. тонн яблук (хоча, за даними офіційної статистики, вони зібрали у 2023 році 356 тис. тонн яблук). Зазначають, що цей обсяг став на 15-20% нижчим, ніж у 2022 році, оскільки вплинули погодні негаразди у вигляді затяжних дощів та прохолодної погоди.
Минулого року площі молодих насаджень збільшились на 1175 га, зокрема 348 га зерняткових культур, 345 га горіхів, 316 га ягідників та 166 га кісточкових. Загалом цей показник відносно 2022 року не змінився, однак в розрізі видів спостерігалось зменшення площ під новими горіхами та кісточковими, тоді як було посаджено більше зерняткових і ягід.
Торік сумарна виручка експортерів продукції садівництва продовжила скорочуватись, що стало наслідком обмеженого використання ними морської логістики та неможливості повноцінної організації поставок контейнерами. У 2023 році фруктова група в Україні знову була серед продукції, де збільшення цін виявилось одним з найвідчутніших (+ 20%) але на це вплинуло збільшення собівартості виробництва і постачання.
«Навесні нинішнього року спостерігається помітне зростання цін на яблука, яке у порівнянні з аналогічним періодом минулого року сягнуло майже 30% через фактор інфляції і збільшення собівартості виробництва та постачання, – пояснюють в асоціації. Крім актуального зростання собівартості, відзначають обмеження пропозиції сортових яблук для споживання у свіжому вигляді та прагнення деяких виробників зберігати продукцію в сховищах до досягнення максимальних цін, що створює ефект «лавини» при одночасному збільшенні пропозицій на ринку в кінці сезону реалізації урожаю.
Поки що яблука дорожчають і, згідно очікувань, їх вартість надалі зростатиме, але це буде пов’язано зі здорожчанням їх зберігання.
«У першому кварталі 2024 року фіксується позитивна динаміка в експорті плодів і ягід, який збільшився на 47% відносно трьох місяців минулого року і дорівнював $87 млн», – наводять дані в УААЕ.
Читайте також: Експерт спрогнозував урожай та ціну яблук і груш