У Польщі кліткове утримання курей-несучок поступово замінюють альтернативним
У Польщі близько 90% поголів’я курей-несучок утримують близько 1 тис. суб’єктів господарювання. У 2022 році їхнє поголів’я сягало близько 51 млн голів. Це ‒ друга за величиною країна Європи (після Німеччини) за кількістю курей-несучок, пише журнал «Наше птахівництво».
За даними Євростату, Польща ‒ шостий за величиною виробник яєць і другий експортер яєць у ЄС. Країна виробляє майже 10 млрд штук на рік, і кожне десяте яйце в ЄС отримано від польської курки.
Частка кліткового вирощування курей-несучок у Євросоюзі вже нижча за 40%. У Польщі ж більшість товарного поголів’я курей усе ще утримують у кліткових системах, проте поступово замінюють на альтернативні способи. Ще деякий час тому польські споживачі були проти ліквідації кліткового вирощування птиці, проте дедалі більше населення віддає перевагу продукції, отриманій від птиці за альтернативного способу утримання.
Також поляків усе більше цікавить благополуччя птиці та тварин, яких вирощують на фермах. Близько 67% яєць в Польщі споживається від несучок, яких утримують у клітках, понад 10% ‒ від курей вільного вигулу, майже 2% ‒ від птиці за органічного утримання.
Так, 161 польська компанія зобов’язалася поступово відмовитися від продажу курячих яєць, отриманих від несучок, яких вирощують у клітках. Понад 39% цих компаній уже виконали свої зобов’язання. Нині кожну третю упаковку яєць отримують від несучок за альтернативних систем розведення, хоча понад 37,7 млн курей усе ще живуть у клітках.
Представники екологічних організацій раніше казали, що до кінця 2025 року яйця, отримані за кліткового утримання птиці, більше не продаватимуться в Польщі та Європі. Та більшість виробників курячих яєць уважають, що без кліткового вирощування неможливо повністю задовольнити потреби ринку і наголошують, що ідея повної відмови від нього для фахівців галузі була утопічною від початку.
Також ідеться про те, що скасування кліткового вирощування птиці призведе до зростання інфляції, порушення продовольчої безпеки в багатьох країнах і зменшення доступності білка в світі.