Частка імпорту українських яєць та м’яса птиці в ЄС не перевищує 2%
Частка імпорту українських яєць, м’яса птиці та цукру на ринку ЄС мізерна, щоб мати реальний вплив на європейських виробників.
Про це повідомляє пресслужба УКАБ.
Зокрема, за підрахунками Українського клубу аграрного бізнесу, частка імпортованих українських яєць у споживанні ЄС – менше 1% (орієнтовний розрахунок: 1 громадянин ЄС (із 500 млн) протягом року споживає лише 2 українських яйця). А частка імпортованого українського м’яса птиці в споживанні ЄС становить менше 2% (приклад: 1 громадянин ЄС протягом року споживає 4 порції нагетсів із 6 штук із українського м’яса птиці). В той же час частка імпортованого українського цукру у споживанні ЄС становить менше 3% (приклад: 1 громадянин ЄС протягом року споживає лише 44 чашки кави з 1 ложкою українського цукру).
В УКАБ переконані, що запровадження обмежень на ці три продукти були б відносно болючими та призвели б до втрати Україною валютної виручки в розмірі 242 млн євро.
«За результатами розгляду запропонованого Регламенту ЄС, європарламентарі повернули на опрацювання євроінституціям додаткові правки: значне розширення переліку продукції на зернові та продукти їх переробки, а також мед; при зміні референтних термінів на 2021-2023 роки. За попередніми розрахунками УКАБ, прийняття цих правок може призвести до втрати українською економікою валютної виручки на суму майже 1,7 млрд євро», – пояснили в Українському клубі аграрного бізнесу.
В УКАБ наголошують, що підтримка цих пропозицій може суттєво вплинути на стримування російської агресії: з кожного важко заробленого, але недоотриманого 1 євро приблизно 25 центів не потраплять до українських захисників на передовій через закуплену амуніцію чи надання фінансової та іншої підтримки.
Нагадаємо, Європарламент підтримав продовження торговельних пільг для України з обмеженнями.