У Бессарабії цукристість вина визначають яйцем
У Бессарабії в ці дні винороби масово визначають цукристість вина стародавнім способом за допомогою сирого яйця.
Про це йдеться у матеріалі видання «Одеське життя».
«Кожен виробник винограду та вина проводить той самий ритуал визначення цукристості вина, – описує авторка Анна Терзивец. – У дитинстві я багато разів брала в ньому участь – бігла за свіжим курячим яйцем і опускала його у відро зі свіжим соком. У цей момент замовкали навіть бджоли, які першими куштували ароматний нектар, – усі чекали, коли яйце вирине на поверхню. Адже саме так визначали, чи виноград за час свого дозрівання набрав достатньо цукру. Якщо коло частини яйця, яке виднілося із соку, було більше розміру п’ятикопійкової монети, значить, цукристість достатня – 21-22 одиниці, і немає потреби додавати цукор. Якщо ж яйце спливло зовсім небагато, необхідно було терміново рятувати майбутнє вино цукром, щоб воно не перетворилося на оцет».
Нагадаємо, ми писали, що через поганий збут, складну логістику та нестачу оборотних коштів виноградарі півдня Одещини зменшують площі під виноградом.