Агрономія

Як якісно підготувати насіння ріпаку до сівби

Як якісно підготувати насіння ріпаку до сівби

Сіють ріпак лише високоякісним кондиційним насінням. Проти зовнішньої та внутрішньої інфекції насіння обов’язково протруюють. Протруйник обирають залежно від спектра його фунітоксичної дії та рівнів захисної спроможності щодо хвороб, виявлених фітоекспертизою насіння, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Під час протруєння насіння слід додавати в робочий розчин органо-мінеральні добрива на основі гумату калію, які:

  • суттєво підвищують польову схожість насіння,
  • збільшують масу молодих проростків і розміри кореневої системи, вміст хлорофілу,
  • підвищують ефективність процесу фотосинтезу,
  • швидко виводять рослини з температурних стресів,
  • підвищують стійкість рослин до численних хвороб.

Для мобілізації важкодоступного фосфору з ґрунту протруєння насіння потрібно поєднувати з його обробленням мікробіологічними препаратами. За бактеризації насіннєвого матеріалу приріст урожайності культури зростає до 0,6–0,9 т/га.

Раніше повідомлялося, як ефективно підживити озимий ріпак та як забезпечити рослини озимого ріпаку необхідними мікроелементами.