Тваринництво

Глобинський свинокомплекс нашпигований новітніми технологіями

Глобинський свинокомплекс нашпигований новітніми технологіями

У відгодівельнику НВП «Глобинський свинокомплекс», введеному в експлуатацію рік тому, використані надсучасні технології.

Про це в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer розповів директор підприємства Микола Кремезь.

«Маючи чималий досвід вирощування свиней, ми намагалися врахувати погрішності, яких припустилися на інших фермах, – зазначив він. – Наприклад, окрім контролю температури, вологості, повітрообміну, встановили датчики контролю рівня вуглекислого газу в приміщенні. Є плани контролювати рівень аміаку. Завдяки мобільному додатку основні показники можемо бачити в смартфоні».

Автоматизованою системою рідкої годівлі керують комп’ютери останнього покоління компанії-виробника – вони щойно з’явилися на ринку, коли запускали виробництво.

«Системи цікаві, враховують різні режими годівлі: нормовані, досхочу, блоками», – зауважив Микола Кремезь.

Глобинський свинокомплекс – один із небагатьох, де в раціоні свиней є кукурудзяна паста. За словами, директора підприємства, в Україні буквально одна-дві ферми застосовують такий компонент.

У будівництві відгодівельника основний акцент був на енергоефективності будівель, щоб менше втрачати тепла в зимовий період.

«Ми застосували комбіновану систему опалення: радіатори плюс вентилятори, які інтенсивніше нагрівають та ще й висушують приміщення після дезінфекції, отже, дають змогу швидше підготувати його до приймання наступної групи», – пояснив Микола Кремезь.