Сорго дозволяє знизити ризики під час виробництва грубих кормів
Усе частіше в якості альтернативи кукурудзяному силосу пропонують силос із кормового сорго, суданської трави чи їхніх гібридів.
Про це у своїй колонці на Аgrotimes пише консультант із вирощування продукції рослинництва Микола Волкогон.
«Сорго і суданська трава мають широкі можливості використання в органічному молочному тваринництві, адже за якісного (!) суцільного посіву цих культур швидше змикаються рядки (затінюються міжряддя), що пригнічує розвиток бур’янів і зменшує кількість механічних обробітків ґрунту та, відповідно, втрати вологи й ерозії ґрунту», – зазначає він.
Водночас треба мати на увазі й особливості вирощування сорго. Це – пізня сівба у ґрунт, що повинен прогрітися до 15-18 ℃; значно нижчий уміст крохмалю, як порівняти з кукурудзяним силосом, та відчутна небезпека втрати поживної цінності зерна сорго при затримці зі збиранням урожаю.
«Сорго – точно не магічна культура, що здатна розв’язати проблеми із забезпеченням тваринництва грубими кормами: результат дуже залежатиме від якості посіву, його захисту, живлення, умов заготівлі й балансування раціонів, – резюмує Микола Волкогон. – Хоча за врахування особливостей вирощування сорго дозволяє знизити ризики під час виробництва грубих кормів і, можливо, зменшити витрати на їх вирощування».
Як повідомлялося, вирощування сорго все перспективніше за глобального потепління.