Сільгосппідприємства наростили виробництво м'яса, населення – скоротило
Протягом І кварталу 2023 року обсяг забою великої рогатої худоби всіма видами господарств склав 68,7 тис. тонн – на 21,4% менше проти аналогічного періоду минулого року.
Про це повідомив аналітик Асоціації виробників молока Георгій Кухалейшвілі з посиланням на попередні розрахунки Держстату.
Так, у березні вироблено 23,9 тис. тонн яловичини, що майже на 26% менше, ніж за аналогічний період у 2022 році, але на 16,3% більше проти лютого цього року.
На 1 квітня частка ВРХ від загального обсягу забою сільгосптварин була близько 10%.
У структурі забою сільгосптварин спостерігається подібна тенденція. У січні-березні цього року всі категорії господарств відправили на забій 736,6 тис. тварин, що на 1,2% менше, ніж у І кварталі 2022 року. Зокрема, підприємства виробили 542,6 тис. тонн м’яса (+4,6%, ніж рік тому), а господарства населення скоротили обсяг реалізації на забій на 17,1% – до 194 тис. тонн.
У січні-березні найбільші темпи приросту у виробництві м’яса продемонстрували Київська (17%), Чернігівська (16,2%) та Полтавська (14%) області.
Лідерами за обсягами забою тварин стали Вінницька (163,8 тис. тонн), Черкаська (110,2 тис. тонн) та Дніпропетровська (88 тис. тонн) області.
Підприємства всіх категорій із цих областей забезпечили 62,3% від загального обсягу ВРХ, свиней, курей та інших сільгосптварин, відправлених на забій у І кварталі.
Найбільше скорочення обсягів забою в січні-березні спостерігалося в уражених війною Луганській, Сумській, Харківській, Запорізькій і Миколаївській областях. Кожна з них виробила менше 10 тис. тонн м’яса.
Дані по Донецькій і Херсонській областях, де тривають бойові дії, відсутні. За попередніми даними, частка областей, охоплених воєнними діями, в загальному обсязі забою сільгосптварин – 1,7%.
Як повідомлялося, м’ясопереробні підприємства дотримуються протиепізоотичних заходів щодо АЧС.