Тваринництво

М’ясопереробні підприємства дотримуються протиепізоотичних заходів щодо АЧС

М’ясопереробні підприємства дотримуються протиепізоотичних заходів щодо АЧС

80% боєнь не зазначили погіршення епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней (АЧС) із початку війни та не відмовлялися від співпраці зі свиногосподарствами через підозру спалаху АЧС у них.

Про це свідчать результати опитування боєнь і м’ясокомбінатів, яке асоціація «Свинарі України» (АСУ) здійснила за підтримки Міністерства сільського господарства США (USDA) в рамках проєкту «Забезпечення здоров’я тварин в Україні».

Лише 15% респондентів помітили активізацію стихійної торгівлі м’ясом за останній рік, а приріст такої реалізації, на думку переробників, у межах від 15% до 50%.

Більшість опитаних боєнь і м’ясокомбінатів не вважає, що нині ризики поширення АЧС вищі, ніж у попередні роки, та протиепізоотичних заходів не послаблює. Зокрема, контролюють, щоб на забій надходило виключно ідентифіковане поголів’я, перевозять свиней виключно спеціалізованим транспортом, що належить підприємству та миється і дезінфікується після кожного рейсу.

Увага до таких превентивних заходів пояснюється тим, що, на думку 45% респондентів, основною причиною поширення АЧС в Україні є саме порушення правил біобезпеки.

Як повідомлялося, з початку війни 95% мисливських угідь не фіксували випадків АЧС.

Нагадаємо, у 2022 році в Україні зафіксовано 9 випадків АЧС.