Агрономія

Український виробник забезпечує безперебійне виробництво міндобрив в умовах воєнного стану

Щоб зберегти довіру

Щоб зберегти довіру

Український виробник забезпечує безперебійне виробництво міндобрив в умовах воєнного стану.  

Нині вітчизняний ринок мінеральних добрив переживає надскладний період: через скорочення обсягів споживання, зниження купівельної спроможності аграріїв, обстріли підприємств, перебої з електроенергією, порушення логістики виробництво впало на 50%, у скрутному становищі опинилися не лише дрібні виробники, а й лідери галузі. Удається триматися на плаву тим, хто не лише працює в безпечних регіонах, а й зміг зорганізуватися, вчасно відновити чи вибудувати по-новому ланцюжки постачання сировини. ТОВ «Тетра-Агро», яке вже більше як 10 років забезпечує аграріїв мінеральними добривами власного виробництва, належить до їх числа. 

Кажуть «будуть добрива — буде і врожай». Донедавна неможливо було навіть уявити, що добрив може бракувати. Але надскладна посівна-2022, що проходила під загрозою подальшого просування ворога вглиб нашої території на деяких ділянках, браку коштів в аграріїв на найнеобхідніше — добриво, насіння, ЗЗР — показала, що треба бути готовим до будь-яких сценаріїв. З іншого боку, багато хто не уявляє, яких зусиль виробникам добрив довелося докласти, щоб забезпечити їхнє безперебійне виробництво, що опинилося під загрозою через брак потрібної сировини. Розв’язання цього питання торік стало найбільшим викликом для «Тетра-Агро». 

— Для виробництва комплексного мінерального добрива «Нітроамофоска-М» сировину, зокрема фосфор, ми закуповуємо за кордоном, — розповідає директор компанії Сергій Прокопенко. — На початку січня 2022 року уклали контракт на закупівлю фосфорної сировини з єгипетськими партнерами. Він передбачав поетапну оплату: перший платіж у розмірі 50% вартості товару провели 23 лютого, решту коштів повинні були оплатити після готовності сировини для завантаження на корабель. Проте заплатити змогли аж через три місяці, бо вже 25 лютого НБУ ввів обмеження на проведення валютних операцій, тож ми чекали, коли Кабмін ухвалить зміни до Переліку продукції, що належить до критичного імпорту, і, відповідно, можна буде за неї розраховуватися валютою. Коли кошти було оплачено, постало питання: куди доправити товар, адже порти заблоковано, зокрема й порт Миколаєва, послугами якого ми раніше користувалися. До того ж іноземні кораблі не хотіли йти в Україну — не лише з огляду на воєнні дії, а й через небажання страхових компаній покривати збитки, спричинені такими діями. З великими труднощами ми знайшли корабель, який доставив наш товар у порт Рені. Але й тут виникли труднощі: ми не могли залізницею доставити сировину до нас у Червоноград, бо окупанти розбили Білгород-Дністровський міст, тож довелося везти товар через Молдову. Таким чином, доставка фосфору розтяглася до листопада. Але нам врешті-решт вдалося забезпечити виробництво необхідною сировиною, тож нині працюємо стабільно, готові повною мірою забезпечити аграріїв добривами, незважаючи на те, що нині виробництво ускладнено перебоями в постачанні електроенергії. 

Допомогти, а не продати 

В умовах тотального здорожчання всіх складових агровиробництва чимало господарств шукають альтернативу дорогим міндобривам, мінімізують їх використання. Утім, свідомі того, що повністю відмовитися від них неможливо, тому особливо ретельно підбирають добриво, віддаючи перевагу справді якісному, яке працюватиме на результат і не завдасть шкоди ґрунту. 

Команда «Тетра-Агро» всіляко допомагає своїм клієнтам зробити правильний вибір, адже виготовляє добрива «Нітроамофоска-М» (NPK) з різним співвідношенням основних елементів живлення для всіх культур і типів ґрунтів. 

Попри суттєве просідання ринку добрив в Україні, «Тетра-Агро» розширює ринок збуту, нарощує клієнтську базу, залучає до співпраці нових контрагентів. Один із них — чернівчанин Олег Кушнір, який донедавна працював у Херсоні в компанії, що реалізовувала добрива та ЗЗР різних виробників. Після окупації Херсонщини чоловікові вдалося виїхати до рідного міста, де він і далі займається знайомою справою — вже як приватний підприємець очолив представництво ТОВ «Тетра-Агро» в Чернівцях. 

— У планах — розвивати дистрибуцію добрив «Тетра-Агро» на Заході України, — каже Олег Кушнір. — Думаю, це буде нескладно, адже формули добрива «Нітроамофоска-М» розроблено грамотно, можуть задовольнити потребу в живленні культур завдяки різному співвідношенню макроелементів: NPK 9 : 18 : 22, NPK 3 : 20 : 20, NPK 15 : 15 : 15, NPK 7 : 17 : 21, NPK 16 : 16 : 16, NPK 5 : 15 : 20 та наявності мікроелементів. Їх можна застосовувати разом із передпосівною культивацією, сівбою чи для підживлення практично всіх культур на різних типах ґрунтів, а «Нітроамофоска-М» NPK 9 : 18 : 22 є ідеальною для кислих ґрунтів. Добрива якісні, добре розчиняються. Утім, все-таки після закінчення війни планую повернутися в Херсон і представляти на Півдні ТОВ «Тетра-Агро». 

Бути прогнозованим виробником 

Весняна посівна вже не за горами, тож аграрії активно готуються до нового сезону, працюють над технологічними картами. Вартість добрив нині чи не найголовніший чинник, що впливає на розрахунки агрономів. Утім, сподіватися на відкат ціни не доводиться через об’єктивні причини. 

— Думаю, сформована нині ціна міндобрив лишиться, незважаючи на зниження ціни на газ, що могло б зменшити нашим виробникам добрив вартість азотної складової NPK, — розмірковує Сергій Прокопенко. — Але ж інші складові: фосфор і калій — імпортовані, торгуються за валюту, відтак спрацьовує курсовий чинник. Окрім того, в тонні добрива закладено вартість електроенергії, яка також росте. Тому, на мою думку, ціна на добрива не зміниться, бо вона є справедливою до світової ціни. Несправедливою є ціна на зерно в Україні насамперед через складну логістику продажів. Тому аграрії балансують між дорогим добривом і дешевим зерном, рентабельність виробництва зменшується, але вони все одно рук не складають і виходять у поле. 

Не складають рук і в «Тетра-Агро». Завдяки злагодженій роботі всього колективу підприємство забезпечене сировиною на тривалий період, виробниче обладнання працює справно, комплектуючими виробництво забезпечене. Тож клієнти компанії можуть бути впевнені: принаймні на посівну добрив їм вистачить. 

Окрім того, війна змусила підприємство дещо розширити спеціалізацію. Тепер тут виготовляють ще й буржуйки для потреб армії. Та й загалом допомога ЗСУ — машинами, акумуляторами, інструментом, співпраця з волонтерами в компанії нині на рівні з основним виробництвом. 

— Нині кожне виробництво в Україні має працювати на перемогу, — вважає директор підприємства. — Навіть якщо його діяльність не стосується безпосередньо допомоги Збройним силам, забезпечення колективу роботою, сплата податків — це також внесок у перемогу. Наше завдання — бути прогнозованим виробником міндобрив, щоб наші клієнти були впевнені в нашій спроможності забезпечити NPK принаймні на кілька місяців наперед. Тому працюємо на випередження: шукаємо нові контакти, нові логістичні ланцюжки. Мусимо впоратися з викликами, зберегти колектив і довіру клієнтів. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ